Na trogirskom području do sada izgorjelo oko 1400 hektara površine

0
Foto: RD

Vatrogasci se još bore s najvećim požarom ove sezone, onim na trogirskom području, kod Segeta Gornjeg. Srećom nema veće materijane štete, izgorjela je borova šuma i nisko raslinje.

Iz zraka u gašenju pomažu 4 air-tractora i 3 canadera, koji će raditi dok bude dobra vidljivost.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković je optimističan: Ide na bolje. Vidim da su sačuvane sve kuće u selima Zovići i Ivkovići, ni jedna nije taknuta. Snage su raspoređene uz kuće i svi vatrogasci su dobro. Stigle su i snage koje smo pozvali iz Šibensko-kninske i Zadarske županije, doći će i iz Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske, oni će nam se pridružiti tijekom večeri. Obustavili smo dolazak snaga iz Istarske i Primorsko-goranske županije jer smo donijeli zaključak da bi bilo previše snaga na ovom prostoru. Teren je nepristupačan, dakle gori na nepristupačnom dijelu, ima puno dima, ali nekako sve više vidim kroz dim, a i crvčci su počeli pjevati, kazao nam je optimistično Tucaković.

Posljednji podaci govorili su o oko 700 hektara opožarene površine, no Tucaković kaže: To je sad već skoro duplo otišlo, vrlo je velika površina, gorilo je ko barut, moglo se samo čuvati živu glavu.

Trenutno je na terenu 135 vatrogasaca s 35 vozila, ali će doći dodatne snage, još 50-ak vatrogasaca i 20 vozila. Vršit ćemo naravno, zamjenu i smjenu snaga, kaže Tucaković.

Tucaković nam je i kazao da je novi požar izbio kod Mirlović Zagore te da vatrogasci tek idu na teren. Pokušat i da zračne snage pred kraj rada i tamo bace pokoju vodenu bombu kako bi pomogli u gašenju požara.