Odron na cesti Gata-Omiš, prometuje se jednim trakom uz regulaciju semafora

0
Foto: RD

Policija uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je da se na  cesti  D70 (Omiš-Gata) od 15:05 prometuje jednim kolničkim trakom uz regulaciju semafora.

Ranije objavljeno,..

Odron na prometnici između Gata i Omiša, prometnica trenutačno zatvorena za sav promet zbog uklanjanja odrona. Na terenu su alpinisti koji će pregledati pokos nakon čega će cesta biti otvorena.

Oglasili su se i iz Hrvatskih cesta. Evo što su napisali:

Danas, u jutarnjim satima, na dionici državne ceste D70, kod Omiša uslijed obilnih padalina i vjetra dogodio se odron koji za posljedicu nije imao materijalnu ili drugu štetu. Cesta je zatvorena do daljnjega, kako bi alpinisti uklonili preostali nestabilni materijal iz zone odrona koji je ostao na litici.

Lice predmetnog pokosa se redovito čisti od nestabilnih blokova i materijala, a zadnji put u mjesecu srpnju ove godine kada je uklonjeno više od 200 kubnih metara nestabilnog materijala. Unatoč tome, upravo zbog geološke strukture stijenske mase i mnogobrojnih diskontinuiteta koji je ispresijecaju, pojavljuje se osipanje kamenog materijala sa lica pokosa, i to obično nakon nevremena, jačeg vjetra ili potresa.

U cilju rješavanja navedene problematike, Hrvatske ceste su u planu nabave predvidjeli izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste na dionici Omiš-Zakučac, od km 0+150,00 do km 1+400,00, duljine cca 1.25 km. Navedeni projekt će pored rekonstrukcije same prometnice, predvidjeti metode sanacije, odnosno zaštite, na ovom dijelu državne ceste DC 70.

Isto tako bitno je napomenuti kako su izvršeni radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova na državnoj cesti D70 u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Naime, radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova izvršeni su pod svim sigurnosnim parametrima zaštite te je istima litica kanjona stabilnija i sigurnija od eventualnih odrona, budući da je prevezeno preko sto kamiona oborenog kamenog materijala.

Sve navedene aktivnosti, izvedene i planirane kao rezultat imat će u potpunosti povećanje razine sigurnosti prometa predmetne dionice.

Hvala na razumijevanju,