Okrugli stol „Banovina 1991“: „Taj je događaj snažno obilježio suvremenu hrvatsku povijest“

0
Foto: PR; Grad Split

Prosvjed od tog svibanjskog dana 1991. godine, uoči samog dana svetog Dujma, kada su Splićani ispred zgrade Vojnopomorske oblasti ustali protiv agresorske JNA, važan je događaj koji je ne samo obilježio splitsku povijest, nego i suvremenu hrvatsku povijest. Međutim, te povijesne događaje, a radi generacija koje dolaze, radi pouka u budućnosti i radi istine same, treba otimati zaboravu, kazao je to, među ostalim, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na okruglom stolu „Banovina 1991.“ posvećenom 6. svibnju 1991. godine kada su se kad su se pred tadašnjom komandom Vojnopomorske oblasti okupili radnici splitskog škvera predvodeći radnike iz brojnih poduzeća i građane Splita na prosvjed protiv neprijateljske JNA. Bilo je to, podsjetio je gradonačelnik, vrijeme ratne agresije koja je hvatala zamah; stradavanje Josipa Jovića, blokada Kijeva od strane JNA i Martićevih milicionara, ubojstvo dvanaest redarstvenika u Borovu Selu, pogibija redarstvenika Franka Lisice kod Polače, …

Dužnost je naša, kao i dužnost budućih splitskih gradonačelnika, da oživljavamo i njegujemo sjećanje na događaj koji je snažno obilježio povijest Splita, a koji je jednake važnosti kao i 26. kolovoza 1995. kada su Splićani dočekali „Vlak slobode“ sa predsjednikom Tuđmanom. Prosvjed pred komandom JRM-a i doček „Vlaka slobode“ pokazuju što je Split bio, što jest i što će biti – velikodušan, spreman i odlučan, naglasio je Krstulović Opara na okruglom stolu održanom u atriju Banovine. Sjećanje na taj kišni, prohladni dan davne 1991. godine evocirao je i Jure Šundov, tada čelnik Nezavisnog sindikata Brodosplita koji je pokrenuo rijeku građana i radnika brojnih splitskih poduzeća prema zgradi Vojnopomorske oblasti. Kako je podsjetio Šundov, bio je to prosvjed za – život.

Bio je to doslovno prosvjed za život da stanemo na kraj smrti koje je tada po Hrvatskoj sijala JNA s pijanim četnicima i teroristima. Htjeli smo prosvjedom reći toj JNA da je ona narodna vojska i da mora štiti sve narode tadašnje države. Međutim, bila je to instrumentalizirana vojska koja je ponizila i razoružala hrvatski narod. Ipak, taj događaj u Splitu mnogima je u toj vojsci otvorio oči. Mnogi su kasnije napustili JNA svjesni da se ona pretvorila u brutalnu agresorsku mašineriju. Bio je to, bez dileme, dan raspada JNA, kazao je Šundov.

Gradonačelnik Splita iz tog vremena, odnosno tadašnji predsjednik Skupštine općine Split, Onesin Cvitan prisjetio se slučaja nesretne smrti mladog vojnika JNA, kao i teških pregovora koji su se vodili sa u zgradi Banovine koja je tada bila, kako je rekao, prava vojna utvrda. Darka Todorić, regionalna voditeljica ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata, koji je i osnovan znamenitog 6. svibnja 1991., naglasila je važnost njegovanja kulture sjećanja.

Uvijek naglašavam da je važno da sami sudionici povijesnih događaja, dokle ih god zdravlje služi, o tim događajima osobno govore. Ne valja šutjeti, ne valja odmahivati rukom na obljetnice. Ne smiju dozvoliti da nam netko drugi tumači vlastitu povijest, kazala je sindikalna čelnica.

Okruglom stolu nazočili su i drugi svjedoci vremena poput nekadašnjeg zamjenika predsjednika Skupštine općine Marina Mihanovića te Ivice Balića koji je 6. svibnja 1991. godine podigao hrvatski stijeg pred zgradom Vojno-pomorske oblasti.