Orešković završio posjet Berlinu

0
Foto: Arhiva

Hrvatski premijer Tihomir Orešković razgovarao je na kraju svog prvog posjeta Njemačkoj  i s predstavnicima hrvatske zajednice i zahvalio im se za svesrdnu pomoć koju su pružali u procesu osamostaljenja Hrvatske.

Hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, rekao je Orešković obraćajući se predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu u zgradi Veleposlanstva RH u Berlinu.

On je okupljene izvijestio o rezultatima svog razgovora s kancelarkom Angelom Merkel i naglasio kako je primarna zadaća njegove vlade stvoriti pozitivnu investicijsku klimu u Hrvatskoj.

Mi moramo puno toga promijeniti. I ja, kao netko tko dolazi iz poslovnog svijeta, znam da poslovni ljudi vole sigurnost, kako političku tako i gospodarsku a ne stalne promjene, recimo, porezne politike, rekao je Orešković.

On je naglasio kako je kancelarka Merkel “vrlo otvoreno“ podržala reformske planove njegove vlade.

Orešković i Merkel kazali su ranije na konferenciji za novinare da dvije zemlje žele intenzivirati  odnose, posebno na gospodarskom planu te isto tako uskladiti stajališta glede rješavanja izbjegličke krize.

Orešković je potvrdio kako su okosnicu današnjih razgovora činili gospodarski odnosi. Posebice želimo povećati investicije u infrastrukturu, energetiku, turizam, proizvodnju i druge segmente, a to neće biti dobro samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europu, rekao je Orešković i izrazio želju za skorim sastankom s kancelarkom Merkel i u Zagrebu.

Ja u potpunosti podupirem reformske poteze nove hrvatske vlade koji bi trebali doprinijeti jačaju hrvatskog gospodarstva. Što su transparentniji politički i gospodarski uvjeti, to su veće šanse za investicije i to je bio jedan od najvažnijih momenata našeg današnjeg razgovora, istaknula je Merkel.(Hina)