Pokrenuta stranica najtraženijih bjegunaca

0

Ravnateljstvo policije predstavilo je u petak  internetsku stranicu, koju je pokrenula Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), putem koje građani anonimno mogu pomoći policiji u potrazi za najtraženijim bjegunicama u Europi.

Stranica dostupna na adresi www.eumostwanted.eu, napravljena uz podršku Europola, od petka objavljuje podatke o najzloglašenijim međunarodono potraživanim osobama koje su osuđene ili osumnjičene za teška kaznena ili teroristička nedjela u Europi. Putem nje građani unutar ili izvan EU-a policiji mogu prosljeđivati korisne informacije, čak i anonimno.

Svaka od 22 članice EU-a, koliko ih trenutno sudjeluje u tom projeketu, može na stranicu staviti po dvije osobe za koje pretpostavlja da se nalazi na terertoriju druge članice.

Hrvatski tim odlučio se za 34-godišnjeg hrvatskog i srpskog državljanina Bojana Dragičevića koji je pobjegao iz zatvoru u Puli gdje je bio zbog razbojkništva te 31-godišnjeg državljanina Slovenije Darijana Ješovnika zbog sudjelovanja u krijumčarenu 718 kilograma kokaina iz Brazila u Europu.

Na listi najtraženijih bjegunaca nalazi se i belgijski državljanin Salah Abdeslam kojeg se sumnjiči zbog sudjelovanja u pariškom napadu u studenom 2015.

Lista najtraženijh bjegunaca je ideja ENFAST-a i postoje kriteriji po kojima je sastavljana, odnosno da su za bjeguncem raspisane nacinalna i međunarodna tjeralica, europksi uhidbeni nalog i da za to postoji interes svake države koja autonomno stavlja osobe na listu.

Voditelj službe za međunardodnu policijsku suradnju Mario Rošić kazao je da Hrvatska ima dobre rezultate u potragama, što potvrđuju i statistički podaci prema kojima su 2015. uhićene i predane 224 osobe, godinu ranije 201, dok su 2013. uhićene i izručene 132 osobe.

Voditelj Odjela za ciljane potrage Goran Žaja rekao je na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije da je njihova tendencija da im građani EU-a ukažu nalazi li se tražena osoba u nekoj od zemalja koje sudjeluju u projektu.

Odjel za ciljane potrage koji je oformljen 2008. dosad je locirao 202 osobe od čega je uhitio 187 osoba, kazao je Žaja, dodavši da je ta brojka respektabilna kada se gleda statistika na razini EU-a. Od 2011. do  2015. na razini EU je od strane ENFAST timova uhićeno oko 600 osoba u čemu Hrvatska sudjeluje sa 70 uhićenih, u Hrvatskoj ili izvan njenih granica kroz međunarodnu suradnju, rekao je Žaja.(Hina)