Porast provala na splitskom području

0
Foto: Pixabay

U utorak tijekom jutra nepoznati počinitelj provalio je u prostorije stana u fra Boninoj ulici u Splitu Otuđio je novac i nakit, a počinjena materijalna šteta se procjenjuje na oko 30 tisuća kuna. U tijeku su policijski izvidi.

Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom 2016. i 2017. godine bilježi se smanjenje kaznenih djela provala u domove, međutim tijekom kolovoza ove godine zabilježen je porast takvih kaznenih djela.

Stoga koristimo ovu priliku da apeliramo na građane da zaštite svoje domove od provala i krađa jer počinitelji vrlo vješto koriste nepažnju građana i njihovo uvjerenje da se to ne može njima dogoditi. Pa tako savjetujemo da na ulazna vrata ugradite dvije različite cilindrične brave s tim da uložak brave bude u razini vanjske plohe vrata.

Po mogućnosti na vrata stana postavite sigurnosni lančić, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj. Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata. Kada napuštate stan i ostavljate ga bez ukućana obavezno zaključavajte protuprovalna vrata – ne povlačite ih, to nije dovoljno.

Mogućnost da ukradene predmete dobijete natrag veće su ako ste u stanju precizno ih opisati. Zapišite tvorničke brojeve (identifikacijske oznake) vrednijih tehničkih aparata i predmeta, a nakit, krzno, slike i slične predmete fotografirajte – popis i fotografije čuvajte na skrovitom mjestu. Također održavajte dobre odnose sa susjedima.

Posebno ističemo da svako neprijavljivanje i uskraćena izjava žrtve ili svjedoka može pridonijeti da se na istom području ponovi kazneno djelo koje se moglo spriječiti. Stoga dojavite policiji na broj 192 svoja opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.