Iako se prekida aktivna potraga, iz Sindikata pomoraca kažu da još ima nade

0
Foto: MarineTraffic.com

Francuske vlasti prekidaju aktivnu potragu za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, objavili su predstavnici francuske prefekture Martinique.

Vlasti smatraju da nakon 16 dana u moru više ne postoje šanse da se pronađu pomorci te su odlučile iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. Svi brodovi koji budu prolazili tom rutom imaju zadaću budno motriti hoće li nešto uočiti.

Ovu je vijest za Radio Dalmaciju komentirao glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan. Bojali smo se toga, ali nakon 16 dana potrage, ne mogu kazati da smo iznenađeni. Bojali smo se toga, zato smo u petak i poduzimali sve da do toga ne dođe i da ne završi nada za obitelji pomoraca, kazao je Melvan, ali je ipak i dodao kako sve nade još nisu pokopane. Bitna stavka su satelitske snimke. Ako se na satelitskim snimkama nešto uoči, onda će se ponovno pokrenuti akcije. Nakon 16 dana područje mogućeg pronalaska prošireno je na radijus od oko tisuću i pol kilometara, a to je ogroman prostor mora. Tako da sateliti ustvari i ostaju jedina nada, kazao je za Radio Dalmaciju Neven Melvan.

Melvan nam je komentirao i dezinformaciju koja se pojavila u petak kasno navečer na društvenim mrežama. Naime, supruga jednog hrvatskog kapetana napisala je na Facebooku da su pomorci nađeni živi. Kasnije je obrisala status. Sinoć je bila baš luda večer, ne znam što je bilo toj ženi. ‘Ubila’ je obitelj, znate kako je poletjeti i onda sletjeti na beton. Prestrašno. Bio sam sinoć u kontaktu s obitelji, oni su u totalnoj komi. Ovo jutros će im dodatno teško pasti, rekao je Melvan.

Prefekt Martiniquea Franck Robine na konferenciji za medije kazao je kako je odluka o prekidu aktivne potrage  bila izuzetno teška te je izrazio sućut francuske Vlade obiteljima nestalih mornara.

Prefektura Martinique objavila je izvješće o potrazi koja je trajala više od dva tjedna. U akciji su spašena tri mornara, ali su pronađena i četiri tijela. Pretražena je površina od 205.000 kilometara, što je veličina oko 40% površine Francuske. U potrazi je sudjelovalo ukupno 19 brodova i 15 međunarodnih zrakoplova. Već više od 10 dana nisu pronađeni nikakvi ostaci Bourbon Rhodea, mornari, niti splavi za spašavanje. Aktivna potraga nastavit će se ako sateliti ili bilo tko drugi uoči neke objekte u moru. Sateliti EMSA-e, Europske agencije za pomorsku sigurnost, snimat će to područje još nekoliko dana.