Prihvaćen plan gospodarenja otpadom Grada Splita

0
Foto: RD

Plan gospodarenja otpadom Grada Splita prihvaćen je većinom glasova vijećnika na sjednici splitskog Gradskog vijeća. 19 ih je glasovalo za, a 11 protiv. Vladajuća većina u gradskom vijeću nije prihvatila amandmane Pametnog i MOST-a na Plan gospodarenja otpadom za iduće petogodišnje razdoblje.

Dogradonačelnik Grada Splita Nino Vela kazao je kako se ovime otvara velika mogućnost da se stigne prijaviti na natječaj koji je otvoren do 20. svibnja i time omogući sufinanciranje nabave svih sredstava za prikupljanje otpada na razini od 85%.

Kako je vijećnike izvjestio predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov Plan nije dobio podršku Odbora za statut i poslovnik. Na toj sjednici predstavnici oporbenih stranaka Pametno, MOST-a i SDP-a bili su suzdržani, dok se vijećnica HDZ-a nije pojavila na sjednici pa nije bilo dovoljno ruku da se izglasa.

U rasopravi je Renato Čupić iz stranke Pametno istaknuo kako odgovornost leži na svima, i na građanima i na Čistoći, izrađivaču plana. Ovakav plan po meni je totalno nedorečen i neće se moći provesti, kazao je Čupić.

Odgovorila mu je vijećnica Ljubica Vrdoljak: Odgovornost je u prvom redu na Čistoći, a potom i na građanima i jedinicama lokalne samouprave. Ako jedan u tom lancu izostane, projekt će ‘šepati’, ali ne sumnjam u to da projekt neće krenuti. On mora krenuti, ali ako svi ne budu sudjelovati, onda će ‘šepati’. A težište stavljam na Čistoću, kazala je Vrdoljak.

Čupić je još jednom upozorio kako će propusti iz prošlih razdoblja uskoro doći na naplatu. Sve ono prehodno šta se nije napravilo – kompostarna, sortirnica – sve ćemo mi to platiti, ovaj put privatniku. Čistoća bi mogla pritisnuti Grad da donese političku odluku da sortirnica bude gradska. Možemo mi to dati i privatniku, ali tada se moraju znati cijene. Ne možemo se dovesti u situaciju da privatnik sam odlučuje o cijeni, kao što se dogodilo u Istri da te cementare sada praktički ucjenjuju lokalnu jedinicu.

MOST-ovac Ante Čikotić naglasio je kako je Plan neprovediv jer osnovni preduvjet za njegovovu provedu, izgradnja regionalnog centra u Lećevici kasni. On neće biti gotov ni 2022. ni 2023. godine. Vjerojatno neće nikad. A odgovorni za Lećevicu će pobjeći od odgovornosti. Odgovornost treba imati ime i prezime. Građani žele sustav, ne žele odvajajti,a da se sve baca na istu hrpu. Projekcije govore da se sada prosječno plaća oko 40 kuna mjesečno po kućanstvu, a kad dođe Lećevica, projekcije su, zbog troškova odvoza, oko 280 kuna i to netko treba jasno i glasno reći.

HDZ-ov Petar Škorić naglasio je tijekom rasprave o Planu gospodarenja otpadom da neka pitanja oko zbrinjavanja otpada ne može riješiti Grad Split nego nacionalna razina. Istaknuo je kako je riječ o dobrom početaku, dobrog plana koji će se sigurno nadograđivati te da je šteta nije donesen ranije.