Rusija izbačena sa Svjetskog nogometnog prvenstva

0
Foto: hns.cff.hr

FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih natjecanja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Odluku su donijela najviša tijela FIFA-e i UEFA-e. Nogomet je ujedinjen u ovoj situaciji. Uz ljude smo u Ukrajini koji su pogođeni ovom situacijom. Nadamo se da će se situacija u Ukrajini popraviti i da će nogomet ponovo biti pokazatelj mira i jedinstva među ljudima”, stoji u priopćenju.

UEFA je objavila i da raskida ugovor s ruskom naftnom kompanijom Gazpromom.

Ova odluka FIFA-e i UEFA-e znači da reprezentacija Rusije neće igrati play-off za Svjetsko prvenstvo, da ženska reprezentacija neće sudjelovati na Europskom prvenstvu te da će moskovski Spartak, jedini ruski klub koji je ostao u europskim natjecanjima, biti izbačen iz osmine finala Europa lige.

Ranije su se Poljska, Švedska i Češka pobunile i objavile da neće ni u kojem slučaju igrati protiv Rusije u play-offu za Svjetsko prvenstvo. Rusija je trebala biti domaćin Poljskoj 24. ožujka, a pet dana kasnije pobjednik tog susreta trebao je igrati s pobjednikom susreta Švedska – Češka.

Nije poznato kako će se dodatne kvalifikacije popuniti nakon izbacivanja Rusije. U ovom trenutku su tri opcije – da Poljaci idu izravno u finale, da Slovačka kao trećeplasirana iz skupine u kojoj je bila Rusija upadne na mjesto Rusije ili da priliku dobije Norveška kao najbolja trećeplasirana.

Ruski klubovi su izbačeni i iz košarkaške Eurolige, a Rusija je ostala i bez Formule 1, skijaških utrka, domaćinstva Lige prvaka…

Odmah su reagirali iz Nogometnog saveza Rusije. Pokrenut će žalbeni postupak CAS-u (Sportski arbitražni sud).

“Ruski nogometni savez kategorički se ne slaže s odlukom FIFA-e i UEFA-e da suspendira sve ruske momčadi iz međunarodnih natjecanja na neodređeno vrijeme. Smatramo da je ova odluka suprotna normama i načelima međunarodnog natjecanja, kao i sportskom duhu.

Ima očiti diskriminirajući karakter i šteti ogromnom broju sportaša, trenera, uposlenika klubova i reprezentacija te, što je najvažnije, milijunima ruskih i stranih navijača, čije interese prije svega moraju štititi međunarodne sportske organizacije.

Takvi postupci dijele svjetsku sportsku zajednicu koja se oduvijek držala načela ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i neovisnosti o politici. Zadržavamo pravo osporavanja odluke FIFA-e i UEFA-e u skladu s normama međunarodnog sportskog zakonodavstva”, navedeno je u objavi Nogometnog saveza Rusije.

 

Danas je i Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) donio preporuku svim međunarodnim sportskim savezima da zabrane nastupe svim ruskim i bjeloruskim sportašima i sucima zbog ruske invazije na Ukrajinu. Iz MOO-a su donošenje ove odluke obrazložili željom “da se zaštiti integritet globalnih sportskih natjecanja i sigurnost natjecatelja”.