Split: U podne se na deset minuta obustavlja prometovanje gradskih autobusa

0

Sindikalisti splitskog poduzeća Promet zaustavit će u podne prometovanje svih  javnih gradskih autobusa na deset minuta,  u znak prosvjeda  protiv načina na koji nadležne institucije  tretiraju   napade na vozače prometovih autobusa,  potvrdio nam je  predstavnik Prometovog Sindikata hrvatskog vozača Ivan Barišić.

Ispred zgrade Policijske uprave Splitsko dalmatinske  sindikati će u podne  održati  konferenciju za novinare na kojoj će upozoriti na svoj  položaj i zakone koji ih nedovoljno štite.

Reakcija je to sindikata na  prošlotjedni  razbojničku pljačku i brutalni napad na vozača Prometovog autobusa na  splitskom Lovrincu. Uoči novinske konferencije Prometovi sindikati objavili su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

U Splitu se odavno učestalo događaju napadi na vozače i kontrolore javnog gradskog prijevoza Prometa, većinom s teškim posljedicama po napadnute, a posljedično i po tvrtku, ali nijedan napad dosad nije imao epilog u smislu ozbiljne presude koja bi jasno dala do znanja napadačima da je to teško nedjelo. Napadači se uglavnom izvuku s prekršajnim prijavama i par stotina kuna novčane kazne.

U petak navečer na Lovrincu dvojica razbojnika napala su našeg kolegu, pretukli ga, pokrali, te ga onesviještenog i razbijene i okrvavljene glave ostavili na pločniku ispred autobusa.

Za nas je to pokušaj ubojstva iz koristoljublja.

Od policije očekujemo da razbojnike brzo privede pravdi, te da se pobrine da im nikad više ne padne na pamet takvo nešto.

Od uprave Prometa tražimo da osigura antivandalske kabine i videonadzor u svim autobusima, a pogotovo u novima koje očekujemo tijekom ove godine.

Zahtijevamo i promjene u Zakonu, koje bi omogućile da se napadi na vozače u javnom gradskom prijevozu sankcioniraju puno strožije, tj., primjerenije.

Zahtijevamo mjere koje će omogućiti da pravda konačno dođe tamo gdje već dugo ne stanuje. I bez fizičkih napada imamo stresa za “izvoz”, i ovo je najmanje što nam je trebalo!

Ako u razumnom roku ne bude reakcija institucija, sindikati će sa svojim središnjicama organizirati protestno zaustavljanje u cijeloj Hrvatskoj.