ŠKŽ: 23 novooboljih, preminuo muškarac

0

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 23 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije.Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici.


Trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.
U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 26 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 15 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 563 osobe.
U posljednja 24 sata uzorkovano je 115 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije prateći razvoj epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije u prosincu 2020. godine preporučio je nadležnom županijskom odjelu i dijelu ravnatelja srednjih škola donošenje odluke o organizaciji nastave po modelu ”C” – nastava na daljinu. Predmetna preporuka odnosila na srednje škole i to za razdoblje od 14. prosinca do 23. prosinca 2020. godine.
Nadalje je preporukom određeno da će svaka škola po isteku školskih praznika, u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom, odabrati po kojem će modelu nastaviti provođenje nastave za početak drugog polugodišta. Za potrebe usvajanja stajališta o odabiru prikladnog modela za provođenje nastave u drugom polugodištu Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije zatražio je mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, a iz kojega proizlazi da je epidemiološka situacija bolja nego prije mjesec dana, no da i dalje postoji veliki rizik prijenosa bolesti među učenicima i nastavnicima kao i na potencijalno prenošenje bolesti na članove njihovih obitelji.
Za potrebe nastavka školske godine i ministar znanosti i obrazovanja prije tri dana javno je iznio stajalište Ministarstva da školska godina započne održavanjem nastave po modelu ”A” u nižim razredima osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) i za učenike četvrtih razreda srednjih škola, a da učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda srednje škole nastavu izvode na daljinu (on line) odnosno po modelu ”C” .
Slijedom navedenoga, Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije, uvažavajući procjenu epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i javno izneseno stajalište Ministarstva znanosti i obrazovanja preporuča da nastava na području Šibensko-kninske županije započne 18. siječnja 2021. godine na predloženi način, tj. po modelu ”A” u nižim razredima osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) i za učenike četvrtih razreda srednjih škola (uz primjenu pojačanih protuepidemijskih mjera), a da učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda srednje škole nastavu izvode na daljinu (on line) odnosno po modelu ”C” .
Nadalje, u odnosu na održavanje stručne prakse, vježbi i individualne nastave za učenike svih razreda srednje škole (tamo gdje se provodi) iste se mogu održati u prostorima škole i drugim za to predviđenim prostorima uz primjenu pojačanih protuepidemijskih mjera prema Modelima i preporukama za održavanje nastave koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te uz obveznu suglasnost roditelja.
Molimo građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.
Sve informacije vezane uz koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr