Slovenija vraća migrante u Hrvatsku

0

Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku, potvrdila je u četvrtak slovenska policija u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodatna obrazloženja odluke nisu se mogla dobiti, a glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole najavila je Hini priopćenje za javnost.
Kao prenosi slovenska agencija, do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je u srijedu, nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Zadnjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovi njihova državljanstva, pretpostavlja da nisu čisti ekonomski migranti, a oni u Sloveniji obično ni ne zatraže azil. Njihov je ulazak i boravak u skladu s važećim propisima EU-a u Sloveniji nezakonit, navode u slovenskoj policiji te dodaju da su se nakon neuspjela formalnog pokušaja njihova vraćanja u Hrvatsku odlučili javno objaviti da Slovenija više ne prima ekonomske migrante.

Također pojašnjavaju da prilikom registracije migranata vrše provjere njihova državljanstva u nacionalnim i međunarodnim bazama podataka, te se na osnovi toga odlučuju koga će primiti u državu, a koga ne.
Za slične su se mjere već odlučile Makedonija i Srbija.

Više podataka o tome kako će se mjera odraziti na stanje na ulaznim točkama za primanje migranata i izbjeglica iz Hrvatske te koliko će izbjeglički val od sada biti smanjen može se očekivati popodne na redovitom brifingu za novinare državnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjana Šefica.