SP finn: Hrvati bez Medal Racea

0

Hrvatski jedriličari nisu izborili Plov za odličja na Svjetskom prvenstvu klase finn na Novom Zelandu, no Nenad Bugarin u borbi je za juniorsko odličje.

Nakon deset jedrenja, Milan Vujasinović je 15., Ivan Kljaković Gašpić 20., Nenad Bugarin 25., a Josip Olujić 31. u floti od 75 jedriličara. Naslov svjetskog prvaka već je i matematički osigurao Britanac Giles Scott, koji u Medal Race ulazi s čak 53 boda prednosti ispred Francuza Jonathana Loberta, koji se pobjedama u oba današnja plova probio na drugo mjesto. Lobert je 9 bodova ispred domaćeg jedriličara Andrewa Murdocha, 14 ispred Šveđanina Maxa Salminena i 15 ispred Slovenca Vasilija Žbogara.

Vujasinović je danas bio 16. i 23., Kljaković Gašpić imao je svoj najbolji dan regate ostvarivši 11. i 5. mjesto. Razlika među dvojicom hrvatskih kandidata za nastup na Olimpijskim igrama je 26 bodova, što će Bambi teško nadoknaditi u posljednjem plovu. Kako je Kljaković Gašpić u Splitu postao europski prvak, a Vujasinović bio 9., odluka o tome tko će zastupati Hrvatsku u Rio de Janeiru past će tek na proljeće. Hrvatski jedriličarski savez tek treba odrediti koju će od regata uzeti kao kriterijsku.

Bugarin u posljednji plov natjecanja ulazi kao treći junior svijeta. Francuz Fabian Pic ima 172 kaznena boda, Australac Jake Lilley 184, Bugarin 203, a Čeh Ondrej Teply 235 kaznenih bodova. Bugarinu, koji je bio brončani junior na Europskom prvenstvu u Splitu, plasman među 32 najbolja u zadnjem jedrenju osigurava medalju. Iz konkurencije je otpao Rus Arkadij Kistanov, europski juniorski prvak iz Splita gdje je bio sjajan 6. u ukupnom poretku. No u Takapuni je tek 40.