Supetar: izložba bračkog fotografa Božana Štambuka

0
Foto: PR, autor: Božan Štambuk

Izložba mladog bračkog fotografa Božana Štambuka otvorit će se u petak 17. studenog u 19 sati u galeriji “Ivan Rendić” u Supetru.

Otok Brač je često i temeljito fotografiran po danu. Zbog toga je autor odlučio ovjekovječiti prirodne ljepote otoka i bogatstvo bračke kulturne baštine na jedinstven način, pod zvjezdanim noćnim nebom, koristeći tehnike panoramske dugačke ekspozicije te slaganja ekspozicija u zvjezdane tragove.

Snimanju je prethodilo dugotrajno planiranje i promatranje kretanja zvijezda, svjetlosnog zagađenja i vremenskih prilika, o kojima je i ovisilo snimanje. Zbog pustolovnog duha i ljubavi prema otoku, autor si je postavio dodatni izazov da kroz često nepristupačan teren dođe do njemu nepoznatih lokacija te da koristi njemu nove tehnike, izoliran u potpunom mraku i prirodi. Proveo je mnoge neprospavane noći na raznim lokacijama otoka Brača te zbog svega toga svaka fotografija za autora ima posebno značenje i priču o tome kako je nastala.

Božan Štambuk rođen je 1990. u Supetru na otoku Braču. Fotografiju upoznaje 2010. godine kada u fotoklubu Split uspješno završava školu opće i specijalne fotografije pod vodstvom dr. Darka Alfirevića, te iste godine sudjeluje na skupnoj izložbi u fotoklubu Split. Nakon duže pauze fotografijom se ponovo intenzivno bavi od 2016. godine kada počinje volontirati kao fotograf na portalu Klub Zona gdje 31. kolovoza realizira svoju prvu samotalnu izložbu „2017: Odiseja Brač“. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a uz fotografiju se bavi videom, glazbom, grafičkim i web dizajnom.