Tri chefa i četiri Michelinove zvjezdice pod zvjezdanim nebom – Tvrđava sv. Mihovila postaje središte mediteranske gastronomije!

0

Drugi međunarodni festival „Okusi Mediteran“ i ove godine u Šibeniku, u sklopu manifestacije „Rendez-vous“, festivala Francuske u Hrvatskoj, dovodi svjetski poznate chefove, sommeliere, nutricioniste, novinare, gastronomske kritičare i sve one koji uživaju u duhu Mediterana, a središnji događaj, nesvakidašnji kulinarski spektakl „Zvjezdani chefovi“ pod zvjezdanim nebom održat će se na Tvrđavi sv. Mihovila.

Drugi međunarodni festival „Okusi Mediteran“ i ove godine Šibeniku će predstaviti francusku, ali i lokalnu gastronomiju, proizvode i vina. Središnji događaj festivala održat će se na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila – nesvakidašnji kulinarski spektakl „Zvjezdani chefovi“ pod zvjezdanim nebom okupit će tri chefa sa sveukupno četiri Michelinove zvjezdice.

„Zvjezdani chefovi“ pod zvjezdanim nebom na pozornici Tvrđave sv. Mihovila

Jedinstveno gastronomsko, enološko, vizualno i glazbeno iskustvo ovogodišnjeg festivala, kulinarski spektakl „Zvjezdani chefovi“ pod zvjezdanim nebom, demonstracija je svjetski poznatih chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama u ambijentu Tvrđave sv. Mihovila na kojoj je duh modernog Mediterana prisutniji no igdje. Visoko stilizirani događaj po prvi put će u Hrvatskoj na istom mjestu ugostiti tri svjetska majstora gastronomije koji će pred publikom demonstrirati svoja kulinarska umijeća u korištenju izvornih mediteranskih namirnica i predstaviti vrhunska dostignuća visoke gastronomije. Koncertna pozornica Tvrđave svjetske glazbene zvijezde 29. svibnja zamijenit će zvijezdama iz svijeta kulinarstva i postati poprištem gastronomskog spektakla kojim će nas voditi poznata televizijska lica, Barbara Kolar i Zlatko Gall. Cijeli događaj snimat će i medijski partner Tvrđave sv. Mihovila, ali i „Rendez-vous festivala“, Hrvatska radio televizija. Svaki chef će imati 30 minuta za pripremu i prezentaciju svoga jela, a u zvjezdanoj ćemo noći na zadatku promatrati kulinarske virtuoze: chefa Lionela Levyja, s pravom poznatog kao predvodnika nove mediteranske kuhinje; chefa Guillaumea Sourrieua, glavnog kuhara mnogih poznatih francuskih restorana kao što su Trois Gros, Verniaz i L’Epuisette te chefa San Degeimbrea, velikog belgijskog majstora korejskih korijena, vlasnika restorana L’air du temps i jednog od sedmorice belgijskih chefova okrunjenih čak dvjema Michelinovim zvjezdicama. „Izuzetno smo sretni uspješnom suradnjom koja će rezultirati još jednim vrhunskim, visoko estetiziranim događajem na Tvrđavi sv. Mihovila. Povezujući rustikalno mediteransko i suvremeno, tvrđava je idealna pozornica chefovima koji tradicionalnu mediteransku kuhinju interpretiraju kroz prizmu modernog kulinarstva“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Tvrđava. Glazbena pozadina ovog sinestetičkog doživljaja prepuštena je izvrsnom Mate Skračić Adaptive Quartetu koji će se pobrinuti da se nesvakidašnja atmosfera nastavi i na after-partyju pod pozornicom na kojem će posjetitelji imati priliku degustirati predstavljena jela chefova i dobro se zabaviti uz čašu vrhunskog vina. „Okusi Mediteran festival“ je kojemu je zadatak predstavljanje suvremenih enoloških i gastronomskih tekovina, razvoj eno – gastro turizma i poticanje razvoja i brendiranja lokalne gastronomske ponude. „’Zvjezdani chefovi’ pod zvjezdanim nebom događaj je koji će, osim trojice svjetski poznatih chefova privući i najvažnija imena hrvatske i europske gastronomije, a Tvrđavu i Šibenik visoko pozicionirati i u domeni gastronomskog turizma“, izjavila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala „Okusi Mediteran“. Kako bi se zaokružio ovaj jedinstveni gastronomski doživljaj, posjetitelji Tvrđave sv. Mihovila će 29. i 30. svibnja od 11 sati imati priliku degustirati vina lokalnih vinara u sklopu „Vinskog festivala“.

Program Drugog međunarodnog festivala Okusi Mediteran! 2015.

Četvrtak 28. svibnja 2015.

9.00 – 21.00   Mediteranska tržnica, Italia fest, Obala palih omladinaca

U okviru Mediteranske tržnice prvi put u Šibeniku održat će se Italia Fest, festival talijanskih gastronomskih specijaliteta, gdje ćete moći kupiti tradicionalne proizvode iz raznih talijanskih regija.

16.00 – 17.30   Master class za profesionalne kuhare koji će održati francuski chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, Mediteranski vrt (potrebno je prijaviti se, jer su mjesta ograničena)

20.00   Otvorenje izložbe fotografija „Imagine France“ francuske autorice Maia Flore, galerija Sv. Krševana

21.00 – 24.00  Welcome party za sudionike festivala Okusi Mediteran!, Mediteranski vrt (samo uz pozivnicu)

Petak, 29. svibnja 2015.

9.00 – 21.00   Mediteranska tržnica, Italia Fest, Obala palih omladinaca

11.00 – 17.00   Vinski festival, Tvrđava sv. Mihovila

11.00 – 17.00   Izložba Forme – Poezija upisana u organskom obliku
Keramičarke Bojana Švertasek i Marina Tudjina Badurina, u predvorju vinskog festivala, Tvrđava sv. Mihovila

11.00 – 12.30   Vođena vinska degustacija, Gradska vijećnica (potrebno je prijaviti se, jer su mjesta ograničena)

18.00   Otvorenje izložbe „Hungry designers“, kolekcija dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu, HDD, Urbani centar Grada Šibenika

20.30   „Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom“ jedinstveni kulinarski spektakl chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama, Tvrđava sv. Mihovila

San Degeimbre, Belgija, chef restorana L’air du temps, Eghezee, dvije Michelinove zvjezdice, Lionel Levy, Francuska, chef restorana Hotel Dieu/Intercontinental, Marseille, jedna Michelinova zvjezdica, Guillaume Sourrieu, Francuska, chef restorana L’Epuisette, Marseille, jedna Michelinova zvjezdica

Degustacije uz glazbu benda M.S.A.Q. – Mate Skračić adaptive quartet

Subota, 30. svibnja 2015.

9.00 – 21-00   Mediteranska tržnica i Italia Fest, Obala palih omladinaca

11.00 – 19.00   Vinski festival, tvrđava Sv. Mihovila

11.00 – 19.00   Izložba Forme – Poezija upisana u organskom obliku
Keramičarke Bojana Švertasek i Marina Tudjina Badurina, u predvorju vinskog festivala, Tvrđava sv. Mihovila

11.00 – 13.00   Okrugli stol na temu „Mediteranska prehrana – kako je očuvati?“, Muzej Grada Šibenika.

Moderator: Tvrtko Zebec, Institut za etnologiju i folkloristiku

Govornici: Rut Carek, Ministarstvo kulture, generalna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO; Martina Šimunković, Ministarstvo kulture, viša stručna savjetnica- konzervatorica, Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu; Frančesko Duboković, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem; Tanja Kocković-Zaborski, kustosica/voditeljica projekta “Pazi što jedeš”, Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria; Krunoslav Cukrov, vlasnik zaštićene etnografske zbirke i kušaone maslinovog ulja u Škripu, na Braču

Specijalni gost okruglog stola, Flora Turner-Vučetić, autorica knjige „Ljubavne slastice“ (Algoritam), koja će nakon predstavljanja potpisivati knjigu

11.00 – 12.30   Vođena vinska degustacija, Gradska vijećnica (potrebno je prijaviti se, jer su mjesta ograničena)

18.00 – 19.30   “Sljubljivanje belgijskog dizajna: selekcija predmeta belgijskog dizajna u skladu s pragmatičnim, trezvenim i senzibilnim kulinarskim svijetom”, Muzej grada Šibenika. Radionicu će održati belgijske dizajnerice Kunty Moureau, te Benedicte Bantuelle i Garance Manguin iz agencije „La Bouche“ iz Bruxellesa

20.30   Francuska večera koju pripremaju chefovi s Michelinovim zvjezdicama Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, Dalmatinsko selo, Hotel Solaris (samo uz ulaznicu)

Nedjelja 31. Svibnja 2015.                                                                          

9.00 – 21-00   Mediteranska tržnica i Italia Fest, Obala palih omladinaca

Šibenski restorani prijatelji Festivala Okusi Mediteran! će za vrijeme manifestacije posluživati tradicionalna dalmatinska mediteranska jela i lokalna vina.

Restoran GRADSKA VIJEĆNICA, konoba MARENDA, restoran PEŠKARIJA, konoba RIVICA, konoba GRADSKA STRAŽA, restoran TINEL, konoba TOMMASEO.