Velikani Hajduka oplakuju svog kapetana

0

U srijedu je nakon teške bolesti u 71. godini preminuo još jedan velikan hajdukove povijesti, Dragan Holcer.

Bio je predvodnik, kapetan Zlatne generacije iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća i s Hajdukom osvojio tri prvenstva i tri kupa Jugoslavije. Posebno se pamti naslov prvaka iz 1971., nakon 16 godina “posta”, i veličanstvena proslava nakon što je u pretposljednjem kolu protiv Partizana u Beogradu Hajduk u drugom poluvremenu s kapetanom Holcerom okrenuo 0:3 na 4:3.

Slovensko-talijansko-austrijskih korijena, Holcer je rođen potkraj Drugog svjetskog rata u jednom njemačkom koncentracijskom logoru. Nogometnu karijeru počeo je u Radničkom iz Niša 1961., da bi ga 1967. legendarni predsjednik Hajduka Tito Kirigin doveo u Hajduk iako je imao i poziv Crvene zvezde. U sedam godina je za Hajduk odigrao 419 utakmica i dao 9 golova. Potom je šest sezona proveo u njemačkom Stuttgartu. Nositelj je zlatne Hajdukove kapetanske trake. Dugo vremena bio je kapetan reprezentacije Jugoslavije za koju je odigrao 52 utakmice osvojivši srebrnu medalju na Europskom prvenstvu 1968. Dva puta je nastupio i za reprezentaciju Europe.

Uz Franu Matošića, Bernarda Vukasa i Vladimira Bearu, Dragan Holcer zaključuje poker Hajdukovih velikana“, rekao je za Radio Dalmaciju dugogodišnji kroničar Hajduka Zdravko Reić: “Bio je fantastičan igrač, legendarni kapetan kakav je nekoć bio Frane Matošić. Izgarao je na terenu, a bio je i iznimno dobar i plemenit čovjek. Bio je primjer borbenosti i požrtvovanja, ali i nogometnog znanja. U obrambenim je zadacima bio besprijekoran i nametnuo se kao bespogovorni vođa cijele momčadi.

Dražen Mužinić jedan je od rijetkih koji su za Hajduk odigrali više utakmica od Dragana Holcera – čak 508. “Zakinuti su svi koji nisu poznavali Dragana. Holcer nije bio samo jedan od najvećih igrača u povijesti kluba, već i veliki čovjek, što je nebrojeno puta dokazao. Imao sam čast da mi je bio kapetan i do kraja njegova života sam ga oslovljavao s ‘kapetane’. Zaslužio je to i kao čovjek i kao igrač. Svaki je trening odrađivao maksimalno, motivirao nas je, bio je rođeni vođa i u klubu i u reprezentaciji. Zato su ga cijenili i poštivali diljem bivše države. A za mene je u to vrijeme bio najbolji obrambeni igrač na svijetu“, zaključio je Frfa.

Još jedan legendarni Hajdukov kapetan iz sedamdesetih, Jurica Jerković, s 529 nastupa za Hajduk, kratko nam je kazao: “On je bio broj jedan naše generacije. Suvišno je pričati o njegovoj nogometnoj karijeri. O njegovom profesionalnom odnosu, i u Hajduku i kasnije u Njemačkoj, o njemu kao čovjeku i humanitarcu”.

Komemoracija Draganui Holceru održat će se sutra u podne na Poljudu, a posljednji ispraćaj sutra u 17 sati na Lovrincu.