Vijećnici prihvatili polugodišnji izvještaj izvršenja proračuna Grada Splita za 2018.

0
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Vijećnici GV Splita nisu prihvatili prijedlog stranke Pametno da se u dnevni red uvrsti točka kojom predložu da se predstavnici klerikalne inicijative ’40 dana za život’, tzv. molitelji, udalje od splitske bolnice i drugih zdravstevnih ustanova.

Podsjetimo, Pametno traži da se pripadnici te inicijative udalje najmanje 150 metara od zdravstvenih ustanova. Njihovom prijedlogu usprotivio se vijećnik HSLS-a Tonći Blažević te HDZ-ov Petar Škorić, a podršku je dao SDP-ov Goran Kotur.

Vijećnica SDP-a Aida Batarelo tijekom vijećničkih pitanja osvrnula se i na gradsku aferu Parking i suspenziju v.d. pročelnika za komunalu Damira Babića i bivšeg pročelnika Špira Cokarića. Vijećnik MOST-a Ante Čikotić upitao je gradonačelnika zašto se ne provode zaključci koji su definirani na tematskoj sjednici u travnju na temu Marjana, a koji su jednoglasno usvojeni od predstavnika svih klubova u GV Split. Što se napravilo po pitanju utvrđivanja vlasništva na Marjanu, evidentiranja svih šuma i šumskog zemljišta unutar zaštićene granice Park šume Marjan, pokretanja katastarske izmjere, te ukidanja prometa unutar Park šume, upitao je Čikotić.Optužio je gradonačelnika da ne poštuje Gradsko vijeće i ne provodi njegove zaključke. Nazvao je to prvorazrednim političkim sklandalom. Andro Krstulović Opara mu je odgovorio kako nema nikakve krize već samo politiziranja.

Gradsko vijeće grada Splita prihvatilo je prijedlog Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling da se oproste dugovi za preko 1800 građana grada Splita u maksimalnoj visini od 10 tisuća kuna. Grad će dužnicima oprostiti, izvjestio je Brtan 9,6 milijuna kuna. Natalija Tafra Bazina iz stranke Pametno, naglasila je kako su za oprost duga zaduženim socijalnim kategorijama, no uz strožije kriterije. Naglasila je kako u prijedlogu stoji kako mjesečni prihodi ne smiju prelaziti iznos od 1,5 proračunske osnovice, odnosno 4980 kuna, što je za stranku Pametno previsoki iznos, koji će stimulirati neplatiše. S Bazinom se složio i vijećnik SDP-a Joško Markić, koji traži da kriteriji budu socijalno osjetljiviji i pravedniji.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili polugodišnji izvještaj izvršenja proračuna Grada Splita za 2018. godinu.
Oporba je kritizirala vlast da je plan proračuna nerealan, njegovo izvršenje nikakvo, da grad stagnira i da je za vjerovati kako nas uskoro čeka njegov rebalans.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling Dragan Brtan potvrdio je kako su u odnosu na prva dva kvartala 2017., prihodi u prvoj polovini ove godine povećani su za 28 milijuna i 800 tisuća kuna. Izvršenje proračuna u prvih 6 mjeseci rezultiralo je ostvarenim viškom od 25 milijuna kuna. Prihodi su ostvareni u iznosu od 434 milijuna kuna ili 42,3 posto u odnosu na plan. Rashodi su veći su od prošlogodišnjih u istom vremenskom periodu za nešto više od 34 milijuna i 200 tisuća kuna.

Međutim, sa zadnjim danom lipnja Grad je uprihodio nepunih 43 posto planiranog novca za cjelogodišnje razdoblje pa je oporba uputila kritike. Proračunske brojke govore koliko je gradska Uprava napravila, ali i da gradonačelnik i njegov tim nemaju institucionalnog iskustva, kazala je SDP-ova Aida Batarelo. Među ostalim, upozorila je da je u planu od 3 i pol milijuna kuna za Žnjanski plato izvršeno samo 11,3%, odnosno 396 tisuća i 800 kuna. Gdje su troškovi uređenja Žnjanskog platoa, upitala je.

Puno se planiralo malo se realiziralo, upozorava MOST-ov Ante Čikotić. Ljestvica je postavljena jako nisko. Odsjek za međunarodne i EU projekte realizirao je samo 4,4%, što je milijun i 700 tisuća kuna. Kod ITU mehanizma, za koji nismo ni morali aplicirati, nego su nam sredstva dodijeljena, realizirali smo mizernih 8,7% ili 260 tisuća kuna, istaknuo je Čikotić.

Grad nema plan, ali ni dinamiku provedbe, kritizirala je vijećnica stranke Pametno Natalija Tafra Bazina.

Od planiranih 705 milijuna i 555 tisuća kuna na godišnjoj razini, do sada je na rashode poslovanja utrošeno 308 milijuna i 818 tisuća kuna, što je 56 posto od predviđenog.