Vrhunski kuhari na jubilarnom izdanju festivala “Taste the Mediterranean”

0

Od srijede do petka vrhunski svjetski i domaći chefovi kuhaju u više od 20 splitskih restorana, festival Taste the Mediterranean službeno je otvoren, a time i prvi Mjesec gastronomije u Splitu
Specijalne večere rezervirajte u restoranima sudionicima festivala, a tijekom dana možete sudjelovati u nizu degustacija, predavanja, masterclassova u novootvorenom hotelu Ambasador.

Taste the Mediterranean festival je danas, u novootvorenom hotelu Ambasador, u društvu državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta Tončija Glavinu te direktoricu festivala Ingrid Badurinu Danielsson i službeno otvorio gradonačelnik Splita Ivica Puljak. Ovogodišnje 10. izdanje festivala, poseban značaj ima za grad Split jer je ujedno i uvod u prvi Mjesec gastronomije, program koji za cilj ima podići kvalitetu gastronomske ponude i pozicionirati se kao poželjna destinacija gastroturizma.
„Manifestacije poput Taste the Mediterranean festivala iznimno doprinose pozicioniranju Splita na gastronomskoj mapi i zato nam je drago što ga iz godine u godinu imamo priliku ugostiti. Ove godine festival ima poseban značaj jer, uz to što je važan događaj za razvoj struke i razmjenu iskustava, ove godine označava uvod u prvi Mjesec gastronomije koji će svojim bogatim programom doprinijeti produženju turističke sezone i afirmacije grada Splita i Splitsko dalmatinske Županije kao poželjne destinacije za hedoniste“, zaključio je gradonačelnik Puljak.
Taste the Mediterranean festival, u svom jubilarnom 10. izdanju, od 4. do 9. listopada ponovno u Splitu okuplja više od 40 vrhunskih stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima. U pet dana trajanja festivala svi su posjetitelji dobrodošli i to u čak 22 splitska restorana domaćina: Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli. Večere se rezerviraju direktno u restoranima o kojima informacije možete saznati na službenim stranicama festivala, a vrhunski chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske, zajedno s chefovima domaćinima pobrinut će se za nezaboravan gastronomski doživljaj gostiju.
„Drago nam je što se svake godine sve više splitskih restorana uključuje u program festivala, što je jednak poticaj njima za konstantan napredak u kvaliteti svoje ponude, kao i nama za održavanje kvalitete platforme za razmjenu iskustava. Glavna odrednica festivala je očuvanje mediteranske kulturne baštine i načina života, te razmjena iskustava i edukacija profesionalaca i publike, dok sama činjenica da je ovo već deseta godina održavanja govori sama za sebe o značaju festivala za struku i publiku“, istaknula je direktorica TTM festivala Ingrid Badurina Danielsson.
Na važnost razvoja gastronomskog aspekta turizma u Hrvatskoj osvrnuo se i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tonči Glavina, te posebno naglasio potencijale s kojima Hrvatska raspolaže, a koji su pravi preduvjeti za postizanje održivog turizma, kojem je bogata i kvalitetna gastronomska ponuda jedan od ključnih faktora.