Nagrade Grada Splita uručene ovogodišnjim dobitnicima

0

U foyeru splitskog HNK danas su uručene nagrada Grada Splita ovogodišnjim dobitnicima.

Nagrade su uručene u specifičnim uvjetima, jer one se po tradiciji uručuju na svečanom sjednici splitskog Gradskog vijeća uoči Dana Grada- sv.Duje. Ove godine nije bilo svečane sjednice, jer je Gradsko vijeće raspušteno uoči lokalnih izbora. Ove godine za Dan Grada Split nema ni gradonačelnika, već se Vladina povjerenica Branka Ramljak obratila nagrađenima i prisutnima u splitskom kazalištu. Istaknula je kako se nedostatak novca u situaciji da Grad nema proračun “premostio” željom, solidarnošću i entuzijazmom da se ide određenom cilju:
Svi programi u sklopu Sudamje se izvode , čak 72 što je pokazatelj da se može zajedničkim radom, sinergijom svih institucija i pojedinaca.

Nagrađenima je zaželjela da im nagrade budu poticaj za daljnji rad, te da budu putokaz mladima da se vrijedi žrtvovati za svoju zajednicu.

Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić osvrnuo se na trenutnu situaciju u Gradu i državi kada je brojnim pojedincima i obiteljima temeljno pravo na rad postala nagrada. Usporedio je Ultru koja ovdje dovodi mlade strance kako bi se zabavljali s odlaskom naših mladih izvan Hratske u potrazi za poslom.
U foyeru Hnk uručene su tri nagrade za životno djelo. Dobili su ih poznati splitski fotoreporter Feđa Klarić za poseban doprinos fotonovinarstvu kojim je trajno obilježio splitsku, dalmatinsku i hrvatsku svakodnevicu, zatim utemeljitelj suvremene perinatologije liječnik Ivo Banović za doprinos stručnom i znanstveno -nastavnom radu , te veleposlanik u mirovini, pjesnik i liječnik Drago Štambuk za veliki stvaralački doprinos hrvatskoj poeziji i hrvatskom jeziku.

Osobna nagrada Grada uručena je volonterki Ani Lešini, a skupnim nagradama ovjenčani su Splitski savez invalida Grada Splita i splitska udruga Most.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Drago Štambuk:
Zaljubljenici smo Splita, radit ćemo i dalje predano da postanemo jedno s Gradom samo zato da bi mu mogli biti zavazda posvećeni. Nagrada Grada više je od nagrade, ona je metafizička kategorija koja potiče i inspirira da do posljednja daha živimo Split.