Akcija u prometu usmjerena i na mlade vozače

0
Foto: pixabay

U noći 8./9. veljače (subota/nedjelja) između 23:00 i 5:00 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske  provodit će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača.
Pri provođenju ove akcije posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima i drugim prekršajima. .
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.

Na nužnost ovakvih ciljanih akcije usmjerenih na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima se bilježi porast broja prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, kojih je zabilježeno 8 u proteklom mjesecu u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su zabilježene 4 takve prometne nesreće. Nasuprot tome u proteklom mjesecu ne bilježimo niti jednu prometnu nesreću koju su skrivili mladi vozači pod utjecajem alkohola

Bitno je napomenuti da bilježimo i znatan broj prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju kojih je u proteklom mjesecu zabilježeno ukupno 56, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola i/ili droga upravljaju vozilima.

Upozoravaju se svi sudionici u prometu da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.