Aljoša Asanović: „Otiša je jedan od najvećih, znao nas je uvjeriti da smo Maradona”

0

Smrt bivšeg hrvatskog izbornika Miroslava Ćire Blaževića pogodila je mnoge, pored njegovih najmilijih, vijest su, koja se proširila državom i svijetom u kratkom vremenu, teško doživjeli ljudi koji su s njim podijelili najveći uspjeh u karijeri.
Ekipa showa „Dobar dan Dalmacijo“ jutros se čula s ‘Vatrenim laktom’ Aljošom Asanovićem – nogometašem Ćirine momčadi koja je 1998. godine u Francuskoj osvojila svjetsku broncu.

„S Ćirom smo napravili jedan od najvećih uspjeha u početku stvaranja hrvatske nogometne reprezentacije. Pamtit ću ga kao genijalnog trenera, kao čovjek koji je svi dao u tom trenutku i toplinu i znanje i poštovanje”, poručio je Asanović Ines i Vasilju.

Da se Ćiro izdvajao u masi trenera po mnogo čemu legendarni veznjak hrvatske nogometne reprezentacije naglasio je nekoliko puta.

„Poseban je zato što je znao kako će komunicirati sa svakim od nas, znao je da smo svi različiti. Jednostavno, bio je čovjek koji je znao prepoznati kvalitetu, ne samo nogometnu, nego i ljudsku. Bio je genijalac u trenerskom dijelu i kao čovjek je, to sam rekao milijun puta, frajer koji zna kako raditi sa 20 igrača, to je danas fenomen.

Asanović je odgovorio i na pitanje kakav je Ćiro bio prema nezaboravnoj brončanoj generaciji.

„Bio nam je otac. Bio je čovjek koji je znao da će ta generacija uspjeti, iako se puno njih sprdalo, pa čak i mi nismo u jednom trenutku vjerovali da se može nešto napraviti. Jednostavno ta njegova energija, ta genijalnost da ti može ući u mozak, da te može motivirati s pričom da u jednom trenutku pomisliš da si Maradona.”

Ćiro je imao mnogo uzrečica koje su se i citirale i prepričavale. Poznat prema svojoj opuštenosti, jednostavnoj komunikaciji, duhovitosti, Ćiro je bio osoba koja je stvarala anegdote.

„Ostat će mi u sjećanju taj njegov način komunikacije koji je bio fantastičan – strog, ali pravedan, ili kako se kod nas u Dalmaciji kaže znao te je pročitati i znao je kako će komunicirati s tobom. Anegdota ima sto, ne mogu ih pričati, te anegdote će ostati u mom srcu, vjerojatno i kod mojih prijatelja i suigrača. Otišao je jedan od najvećih”, poručio je za kraj razgovora Aljoša Asanović.