Cesaricu dodjeljuje publika, a struka kaže…

0
Foto: PR

Prije dva tjedna započelo je glasovanje za Hrvatsku glazbenu nagradu publike za hit godine “Cesarica”. Nagrada Cesarica bit će dodijeljena pjesmi koju će publika svojim glasovima izabrati kao najpopularniju i najuspješniju pjesmu objavljenu u izbornom periodu. Nagrada je dobila ime po pjesmi koja je na prvom Porinu, održanom 1994. godine, osvojila Porin u kategoriji Hit godine.

Utemeljitelj nagrade i nositelj projekta je Unison – Hrvatski glazbeni savez, koji Cesaricom želi dodatno promovirati hrvatsku glazbu, odnosno hrvatske autore, izvođače i pjesme, a publici dati još aktivniju ulogu u tom procesu.

Upravni odbor Cesarice čine: Miroslav Buljan (predsjednik), Goran Karan, Pero Kozomara, Branko Paić, Lidija Samardžija, Zvonimir Dusper, Branimir Mihaljević, Ivan Popeskić i Stanko Šarić.

Cesarica je nasušna potreba, a i želja cijele glazbene industrije. Potreba i želja da slušamo publiku te da jednoj od skladbi dodijelimo zasluženo priznanje, a svim drugima koje konkuriraju, damo još vjetra u jedra kroz pojačanu promociju. U Cesaricu su uključeni i izvođači i diskografi i manageri i skladatelji. U nju je utkan višemjesečni rad i strast tijekom rada na tom projektu, izjavio je predsjednik UO Cesarice, istaknuti hrvatski autor i producent Miroslav Buljan.

Upravni odbor Cesarice proveo je cijeli proces odabira pjesama temeljem trenutno aktualnih i dostupnih podataka o broju emitiranja pojedinih pjesama na radio postajama te broju pregleda javno dostupnih video brojeva na internetu i objavio je listu od 40 pjesama koje ulaze u prvi krug glasovanja.

Čast mi je biti dijelom upravnog odbora nove hrvatske glazbene nagrade publike za hit godine – Cesarica. Smatram da je takva nagrada nedostajala nacionalnoj glazbenoj sceni kao dodatna potvrda i pohvala izvođačima te autorima od strane najvažnijih nam kritičara, slušatelja. Ponosan sam što će se svečana dodjela nagrade održati u mom Splitu, u sklopu kultnog Splitskog festivala, rekao je o Cesarici autor i glazbeni menadžer Pero Kozomara, član UO Cesarice.

Iznimno mi je drago da osim Porina, sada imamo i Cesaricu, nagradu koja će predstaviti najuspješnije pjesme godine po izboru publike. Počašćen sam da sam dio ekipe koja je imala privilegiju provesti cijeli proces odabira skladbi koje ulaze u izbor za ovo veliko priznanje. Nije to bio lagan zadatak, trebalo je uskladiti puno toga, od radijskih emitiranja do broja pregleda na YouTube-u, a temeljem čega smo željeli osjetiti puls šire publike. Nadam se da smo donekle uspjeli u tome, ali isto tako vjerujem kako ćemo u narednim godinama biti još bolji i objektivniji, izjavio je autor i producent Ivan Popeskić, član UO Cesarice.

Glasovati se može putem sms-a i online na stranici cesarica.org, a glasovanje u prvom krugu traje do 9. lipnja. Nakon prvog kruga glasovanja, na osnovi najvećeg broja glasova publike, objavit će se 12 pjesama koje će biti nominirane za nagradu Cesarica, i koje će ući u drugi krug glasovanja. Osim nagrade Cesarica, na završnoj priredbi dodijelit će se i nagrade za hit godine u kategorijama pop, rock, zabavne, klapske i tamburaške glazbe, i to na osnovi najvećeg broja glasova publike ostvarenih u prvom krugu glasovanja za nagradu. Svečana dodjela nagrade Cesarica održat će se 7. srpnja na Prokurativama u Splitu, u sklopu druge večeri Splitskog festivala, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji.