“Cjepiva tvrtke Pfizer i Moderna vjerojatno doživotno štite od covida”

0
Foto: pixabay.com

Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature sugerira da je moguće da cjepiva protiv covida-19 koja su napravile tvrtke Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi New York Times.

Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih cjepiva, koja su u širokoj uporabi i u Hrvatskoj, razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih cjepiva mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati docjepljivati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

“Izdržljiva imunost koju stvaraju ova cjepiva dobar je znak”, rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju učinkovitosti Pfizerovog i Moderninog cjepiva protiv covida-19 sudjelovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.