Dani otvorenih vrata od 2. do 4. lipnja u Centru za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“

0
Foto: Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Sezona proljetnih izleta je počela. Ako ste se zaželjeli bijega od gužve i rutine, malo avanture i kvalitetno provedenog vremena s najmilijima, onda je Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija – Dugopolje destinacija za Vas. Centar ovaj vikend organizira Dane otvorenih vrata od 2. do 4. lipnja 2023.

Centar za posjetitelje je središte sveobuhvatnog, opširnog EU projekta Skriveni habitati. On na inovativan, multimedijalan i edukativan način prezentira prirodnu baštinu područja Splitsko-dalmatinske županije. Edukativna komponenta Centra omogućuje interpretaciju prirodne baštine zaštićenih područja, edukaciju posjetitelja o važnosti očuvanja krajobrazne, biološke i georaznolikosti te promociju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Doživljaj posjetitelja unaprjeđuje se kroz uporabu virtualne tehnologije.

S ciljem stvaranja nezaboravnih uspomena s vašim najmilijima u centru ćete moći doživjeti virtualnu stvarnost preko VR naočala uz projekciju od 360 stupnjeva s kojom će vam se približiti suživot čovjeka i prirode na način prilagođen novoj generaciji posjetitelja. Povest ćemo Vas u šetnju predivnim vrhovima i zelenim površinama Mosora te u skrivene zakutke špilje Vranjače. Poigrajte se s djecom na multi-touch stolovima, proučite taktilnu 3D maketu Mosora te istražite svijet ljekovitih i aromatičnih biljki na mirisnom zidu, a usput saznajte neke zanimljivosti iz svijeta planinarenja, botanike i zoologije.

Za najmlađe su pripremljene edukativne i zabavne radionice u kojima mogu sudjelovati sva djeca, ali i oni koji se tako osjećaju. Male i velike znanstvenike pozivamo na radionice koje su djelatnici Centra pripremili za sve uzraste pa tako i za stručnu publiku kao što je Priča o mekousnoj pastrvi. Upoznajte se sa svijetom gmazova i vodozemaca kroz radionicu Mosorski zmajevi. Posebnu poslasticu smo pripremili u obliku radionice Podzemni svijet krša gdje će polaznici moći isprobati dio speleološke opreme. Kad izađemo iz podzemnog svijeta možete saznati sve o bogatom i čudesnom svijetu ptica na radionici Leteći prijatelji. Posjetite Centar kako bi sudjelovali i u izradi vremenske kapsule CP Vremeplov, raznim čitaonicama te zaigrajte kviz Potjera po Mosoru!

Sigurni smo da ste među našim prijedlozima pronašli nešto za sebe. Posjet multimedijalnom postavu Centra te sudjelovanje na brojnim edukacijama i edukativnim radionicama za djecu i odrasle je besplatan, a prijaviti se može na broj telefona 021 202 073 ili putem maila cpskrivenadalmacija@gmail.com.

Detaljan program možete vidjeti ovdje:

PLAKAT FINAL (1)