Dobrović : Centar u Lećevici uz promjene u sadržaju ide dalje

0
Foto: www.rcco.hr

Europa želi spriječiti nastanak otpada i veću važnost daje odvojenom prikupljanju, te recikliranju. Postupcima mehaničko – biološke i energetske obrade otpada ti ciljevi se ne mogu ostvariti, pa spalionice i MBO postrojenja mogu dobiti novac samo uz uspostavljen sustav odvojenog prikupljanja otpada.

Sve je to krajem prošle godine predstavljeno u paketu Europske komisije o kružnom gospodarstvu .

Hoće li financiranje iz kohezijskih fondova postati upitno i Centru za gospodarenje otpadom u Lećevici , provjerili smo kod županijskih vlasti.

Splitsko dalmatinski dožupan Ante Šošić tvrdi kako nema prepreka dobivanju “zelenog svijetla” iz EU:
Imamo potvrdu od Ministarstva i Europske komisije da će biti sufinanciran  iz europskih fondova i dijelom iz Fonda za zaštitu okoliša RH. Napravljena je studija izvodljivosti, važeća je studija utjecaja na okoliš, ishođene su lokacijske dozvole, dinamizirane su sve predradnje što se tiče infrastrukture, tako da stvari ulaze u onu fazu kad će početi zahvati na terenu.

Dožupan ne smatra da bi nova politika EU u gospodarenju otpadom mogla ugroziti aplikaciju za fondove koja najprije mora proći Ministarstvo i Fond :
Jedno od tijela koje evaluira projekt su konzultanti europske unije  Jaspers koji su prihvatili studiju izvodljivosti i sada je formalna procedura oko potvrde aplikacije pred nama. Ne mislim da će tu biti značajnih problema.

Centar je već projektiran za 45 do 50 posto niže od stvarne tonaže otpada koji se stvara na ovom području , ekonomski je isplativ i prihvatljiv za Europsku Komisiju, tvrdi Šošić, te kompatibilan s novom europskom politikom.

 Vrijednost investicije je 60 milijuna eura, od čega će EU sufinancirati gotovo 79 posto, a radovi bi mogli početi krajem ove ili početkom iduće godine.

Ministar Slaven Dobrović za posjeta Omišu izjavio je kako su i pristup gospodarenju otpadom i koncept riješenja bili krivi:
Centar u Lećevici kao i ostali centri idu dalje, međutim oni će biti redefinirani  po sadržaju. Oni će biti   unaprijeđeni, imat ćemo više zaposlenih , bit će decentralizirani na neki način, jer će transfer stanice doživjeti promjene u pogledu popunjavanja sadržaja, bit će sortirne linije, preše itd, sve u cilju podizanja kvalitete sustava. NIšta nećemo mijenjati bez da se sjedne s predstavnicima poduzeća koji su to dosad vodili  i predstavnicima lokalne i regionalne razine.

Dobrović se sastao i s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, s kojima, saznajemo, nije bio ništa konkretniji. I oni su dobili potvrdu kako projekt ide dalje, te najavu novih radnih sastanaka.

Cilj nove europske politike je povećanje stupnja reciklaže, a koliko će to mijenjati projekte Centara za gospodarenje otpadom znat će se nakon provedene analize.