Lokalizirani požari u tri županije

0
Foto: pixabay.com

Poslijepodne su gotovo istovremeno oko 15 sati izbila dva velika požara, jedan u Splitsko – dalmatinskoj i jedan u Šibensko – kninskoj županiji. Oba su sada lokalizirana.

Šibensko kninski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić nam je kazao da između Zatona i Rasline više nema otvorenog plamena. Možemo reći da je taj požar lokaliziran. Radi se na dogašavanju. Izgorjelo je oko 20 hektara trave, makije i borove šume. Kanaderi koji su bili tu, radili su 45 minuta, pomogli su nam, a onda su otišli prema Svilaji, kazao nam je Dukić. Dodao je da im nije pala ni kap kiše, osim u dubokoj šibenskoj zagori i na području oko Knina, a ima i jakog vjetra.

Na Svilaji su uz zemaljske snage, 15 vatrogasaca s četiri vozila, pomoć pružala i četiri kanadera. Radi se o vrlo nepristupačnom terenu i velikoj površini, a požar je buknuo najvjerojatnije nakon udara groma, kazao nam je zapovjednik DVD-a Muć Bože Delić.

Gorjelo je i u Zadarskoj županiji kod Škabrnje. To je sve ugašeno. Odmah su izašli DVD Galovac, DVD Škabrnja i JVP Zadar. S obzirom da se požar širio jer je bilo vjetra, a radi se o hrastovoj šumi, došla su dva kanadera, bacili par bombi i to je sanirano, nema nikakvih problema. Bio je još požar u Vrsima i na Velebitu, kazao nam je Željko Šoša županijski vatrogasni zapovjednik.

Višesatna kiša ugasila je više požara na Dinari s bosanskohercegovačke strane od kojih je jedan nezaustavljivo gutao sve pred sobom čak 20 dana.