Patrijarh Irinej u božićoj poruci pozdravio Srbe prognane iz Hrvatske

0
Foto: Hina

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je u božićnoj poslanici  da su danas, više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima, te pozvao Srbe da ne dopuste nikome da ih zbog bilo čega dijeli, a sve vjernike da se mole za mudrost svjetskih vođa.

Uoči Božića, koji istočne crkve slave po Julijanskom kalendaru 7. siječnja, patrijarh srpski Irinej istaknuo je u svojoj poruci da dobra volja među ljudima mora biti rezultat božanskog mira.

Vidimo da se najveći grijeh ubijanja čovjeka i čitavih ljudskih zajednica čini svakodnevno i to često u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se – zar je moguće da netko s imenom Božjim na usnama ubija nevinu djecu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini?, upitao je patrijarh Irinej.

On je uputio posebne pozdrave srpskom narodu na Kosovu u duhovnoj kolijevci srpskog naroda, te prognanim Srbima iz Hrvatske i BiH.

Patrijar srpski uputio je apel sunarodnjacima, prognanicima i izbjeglima sa svojih stoljetnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva BiH, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja stoljetna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je Božić vjernicima  i poglavarima Srpske pravoslavne crkve (HBK), priopćeno je  iz Tiskovnog ureda HBK. (Hina)