Podgorička Budućnost pobjednik 5. HEP turnira prvaka Europe

0

Budućnost iz Podgorice pobjednik je 5. HEP turnira prvaka Europe za juniore, i to zahvaljujući pobjedi Partizana nad Splitom od 78:57 (14:16, 22:8, 22:15, 27:11) u posljednjoj utakmici turnira. Budućnost je svoje napravila pobjedom nad Bayernom i čekala dvoboj Splićana i Beograđana.

Na kraju su tri ekipe završile s istim omjerom (2:1), ali zahvaljujući boljoj koš razlici pobjednički pehar osvojila je Budućnost, drugi je Partizan, a treći Split. Partizanu je za prvo mjesto trebala pobjeda od 24 razlike, imali su posljednji napad na plus 21, ali nisu uspjeli uputiti šut. Juniorima Splita ostaje žal za trijumfom, ali jednostavno im je nestalo energije u najvažnijoj utakmici. Jedini, koji je bio na nivou je Viktor Šarić (27 poena, 19 skokova), ali sam nije mogao.
‘Dogodilo se ono čega sam se najviše pribojavao, fizičko i mentalno pražnjenje nakon pobjede protiv Budućnosti dan ranije. Na neki način su svi mislili da je to značilo i osvajanje prvog mjesta. Od početka smo bili teški. Kako nije išao ni šut poslije je u momke samo ulazio sve veći strah, u noge i ruke. Zaslužena pobjeda Partizana. Ukupni šut nam je bio 31 posto, trica 13 posto, slobodna bacanja 52 posto. Ruka se skratila. Ali i ovo je za ove momke stjecanje iskustva na kojem treba graditi’ kazao je trener juniora Splita Mile Karakaš.
Pojedinačne trofeje podijelili su svi klubovi, pobjednik u šutiranju trica je Simonas Lukosius iz Bayerna, najbolji u zakucavanju je Splitov Ante Perkušić, prvi strijelac turnira je Viktor Vujisić iz Budućnosti, a najbolji igrač je Stefan Todorović iz Partizana. Nagrade najboljima uručio je direktor Splita Edo Blažević, a završni dan, odličnim nastupom, uveličala je i Splitova plesna skupina “Žutke”. HEP turnir prvaka Europe još jednom je pokazao da s pravom nosi epitet jednog od najkvalitetnijih turnira u juniorskoj kategoriji na ovim prostorima, pa i šire. U tri dana kvalitetne košarke brojna publika imala je što za vidjeti.