Posada šibenske Lučke kapetanije spasila sedmero Poljaka

0
Foto: pixabay.com

Posada Lučke kapetanije Šibenik po orkanskoj buri i valovima visokim četiri metra, spasila je sedmero Poljaka.

Jak vjetar odnio je njihovu jedrilicu više od 10 nautičkih milja na pučinu prema sredini Jadrana a kod Rogoznice je Poljacima otkazao i motor te im je vjetar potrgao glavno jedro.

Ovo je  bila jedna od naših najtežih akcija zato što je bila noć i visoki valovi, izjavio je za RD zapovjednik broda Šibenik Saša Jurat:

Oko 19 sati iz Središnjice je došla obavijest o plovilu u opasnosti. Isplovili smo odmah prema poziciji unesrećenih. Pronašli smo ih  u 21.00 sat te smo ih nakon 20 minuta uspjeli uhvatiti konopom i doteglili smo ih u Piškeru na Kornatima. Bilo je borbe s valovima, s vidljivošću po noći, s panikom osoba na jedrilici. Oni ne znaju ćudi mora ali sad su ih upoznal , srećom sa sretnim završetkom.

Jurat nam je rekao da su u prelasku uzmeđu Žirja i Kornata nastupili potpuni različiti vremenski uvjeti.

Bura je čudna, to vam je kao da prelazite granicu, u samo sto metara može biti razlika u vjetru, to vam je Punta Planka. Oni to nisu očekivali, plovili su dalje, skiper je donio krivu odluku, umjesto da je okrenuo prema kraju dok je još mogao upravljati plovilom i došao u zavjetrinu, on je odlučio ići dalje…Kad je vidio da ne može dalje, da su sve veći valovi, potrgalo im je glavno jedro, nastala je panika, objavili su poziv u pomoć. Hvala Bogu mi smo reagirali kako smo reagirali i sve je sretno završilo.