Split: Nova 24 gradska i prigradska autobusa

0

Nova 24 gradska i prigradska autobusa, koja je splitski Promet prezentirao u četvrtak na parkiralištu pored Poljuda, bit će od idućeg tjedna na ulicama dvadesetak gradova i općina u kojima ta tvrtka obavlja prijevoz.

Nabava je sufinancirana s 85 posto iz sredstava Europske unije iz Kohezijskog fonda, a ostatak su osigurane jedinice lokalne samouprave koji su suvlasnici Prometa. Isporuka je ovo prve od tri grupe autobusa, i to po osam solo gradskih niskopodnih i osam poluniskopodnih autobusa te još toliko prigradskih autobusa.

Korak je to naprijed za gradove i općine u kojima Promet obavlja prijevoz, a prosječna starost voznog parka sada će umjesto dosadašnjih 14 i pol godina biti oko 4 i pol godine, rekao je direktor Miroslav Delić.

Upitan o sustavu e-ticketing kojemu je završetak implementacije u autobuse i na stajališta prolongiran u nekoliko navrata, poručio je kako će se sustav tijekom srpnja ugraditi u svih 155 autobusa.
“Od ponedjeljka krećemo sa zamjenom svih starih karata koje smo do sada imali. Krenut ćemo s određenim kategorijama građana kao što su umirovljenici, učenici i neke druge kategorije s povlaštenim kartama. Do jeseni ćemo zamijeniti veći dio tih karata”, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li povećane cijene energenata usporedno povisiti i cijenu karte u Prometu, a Delić je objasnio kako takvu odluku donose suvlasnici tvrtke, točnije gradovi i općine.

“Mi se iz mjeseca u mjesec borimo sa svim ovim problemima i nekako to izdržavamo. Kada će naši suvlasnici donijeti odluke poput povećanja cijene karata ili pojačanog sufinanciranja s njihove strane je isključivo njihova odluka”, rekao je.