Split otvara sezonu protiv jedinog kluba kojeg nikad nije pobijedio!

0
Foto: Ivica Čavka/KK Split

Split otvara novu košarkašku sezonu. Na Gripe u 19.30 stiže Vršac, jedina momčad s kojom su Žuti igrali najmanje 10 puta bez da su ijednom slavili!

Vršac, koji je pod imenom Hemofarm 2005. osvojio ABA ligu, a prošle sezone igrao završni turnir prvog izdanja 2. ABA lige, sa Splitom ima omjer 10-0. Ipak, Split u novu sezonu ulazi jači nego lani, a Vršac je u nešto slabijem izdanju, pa bi se napokon mogla dogoditi i prva pobjeda Žutih.

Ne bi to bila povijesna pobjeda, ovaj je klub igrao puno veće utakmice od ove. Napravili smo solidan posao. Napravili smo miks od 15 igrača s dosta mladih, domaćih. Prosjek je 22.5 godine, ove mlađe ćemo kroz trening i poneku minutu pokušati uklopiti. Nadam se da će nam imena koja su došla sa strane donijeti vrijednosti koje nismo imali. Ili smo imali pa smo ih izgubili. Za sada su se dobro uklopili, ali pripreme su jedno, a prava sezona sasvim drugo, rekao je trener Splita Vladimir Anzulović.

Uz trenera, nova lica na Gripama su Amerikanci Morris i Cobbins, te Gabrić, Kovačević i Veljačić. Split su napustili Širko, Filipović, Scott, Najev, Špaleta, Kanaet i Katura.

Nemamo pravo na prevelika očekivanja, ali vjerujemo u ono što smo radili. Nikome nećemo priznati da je favorit protiv nas, naročito na Gripama. Budžet nam je nešto veći, ali ne puno. Nastojat ćemo biti bolji u odnosu na prošlu sezonu. Pritiska nema osim onog koji sami sebi nametnemo iz treninga u trening. Svi treneri uvijek će reći da će nas krasiti dobra obrana i efikasan napad. Moram momke pohvaliti za uloženi trud, nadam se da će nam se to isplatiti. Nije garancija, ali zasad smo na dobrom putu, dodao je Anzulović.

Druga ABA liga je jača nego lani. Nema više ekipa protiv kojih možeš unaprijed računati na pobjedu kao Bosna i Ohrid. S druge strane, tu su Helios, pojačana Sutjeska, Primorska, MZT koji ima sjajan roster. Nadam se boljem plasmanu nego lani kad je Split bio 8. Nekad sam i prevelik optimist jer vjerujem u ono što vidim. Ali moramo to pokazati na parketu. Krajnje je mjerilo igra i rezultat, velike priče unaprijed bile bi neozbiljne. Pozvao bih gledatelje da nas podrže. Ako igrači prenesu na parket ono što radimo na treninzima, ljudi neće otići razočarani kućama, zaključio je Anzulović.

Spreman sam za svoju 17. profesionalnu sezonu. S obzirom na odrađeno u pripremnom periodu, na količinu uloženog truda i rada, imamo pravo na veća očekivanja nego lani. Idemo iz utakmice u utakmicu, bez razmišljanja o konačnom plasmanu. Vršac ne poznajemo dovoljno, prva je to utakmica i nama i njima. Ali moramo preuzeti ulogu favorita i nametnuti se na terenu. Igramo kući, vjerujemo u svoju kvalitetu i svoj rad, kazao je kapetan Splita Mateo Kedžo.

Momčad se dosta promijenila, izgleda mi da ima više novih igrača nego nas koji smo ostali iz prošle sezone. U selekciji se pazilo da to budu igrači pravog karaktera, spremni podrediti se momčadi. Zadovoljan sam kako su se uklopili u momčad i to mi daje razlog za optimizam. Stvarno imamo dobre igrače koji su u stanju čitati igru, profili im se dobro poklapaju. Imamo ravnotežu unutarnje i vanjske linije, sve štima kako bi trebalo, ocijenio je Kedžo.