Split: Na sjednici GV-a donesena odluka o otpadu, Lemo odbijen, Tudor prihvaćena

0
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Projekt sanacije odlagališta otpada Karepovac ima sve potrebne dozvole i suglasnosti, a radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, odgovorio je dogradonačelnik Nino Vela na pitanja vijećnika HDZ-a Tomislava Prljevića. Mjere se koncentracije plinova koje ne prelaze granične vrijednosti, a smrdit će nam još nekoliko mjeseci, kaže Vela. Grad je osnovao radnu skupinu koja je donijela prijedlog operativnog plana za slučaj izvanrednih događaja na Karepovcu.

30 vijećnika jednoglasno je usvojilo odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada. Sustav će se uspostaviti do početka studenog, kada kreće i naplata kazni za nesavjesne korisnike. Do tada će od komunalnih redara dobivati samo opomene.

Vijećnica Pametnog Kristina Vidan reagirala je na činjenicu što se odluka donosi samo dan prije zakonskog roka, a odluka Vlade bila je poznata još u svibnju prošle godine. Pametno je predložilo nekoliko amandmana, koji su i prihvaćeni. Ovo nije najidealniji model naplate odvoza smeća, ali je korak naprijed, kazala je Vidan. No, nije jasno kako će stanari u višestambenim zgradama plaćati prema količini proizvedenog otpada.

Vijećnik Mosta Ante Čikotić ocijenio je kako je ovo neozbiljan dokument oko kojeg se gradske službe nisu potrudile. Most je amandmanima tražio uvođenje različitih kategorija korisnika, poput hotela i ugostitelja, ali i posebnih kategorija otpada, poput guma, elektroničkog otpada, a istaknuo je i potrebu kućnih kompostana za stambene zgrade, kako bi se što više odvajao bio-otpad.

Direktor Čistoće Miroslav Delić kazao je da na splitske ulice stižu novi kontejneri. To je nekoliko tisuća ili nekoliko desetaka tisuća spremnika više, što će stvoriti i probleme oko parkiranja. Plan gospodarenja otpadom predviđa 300 ‘zelenih eko otoka’ sa spremnicima za papir, plastiku, staklo i tetrapak.

Tvrtka Čistoća će u roku od mjesec dana predložiti Gradu novi cjenik, odnosno model naplate, a njegova primjena počet će od uspostave sustava, odnosno čipiranja spremnika i postavljanja pametnih čitača evidencije pražnjenja na kamione. Predviđene su kazne u rasponu od 500 do 3 tisuće kuna, ovisno o prekršaju.

Da bi svaki ulaz u svom prostoru imao svoj spremnik procjena je da bi trebalo ukloniti oko 3 tisuće parkirnih mjesta, pa se ide na djelomičnu individualizaciju, odnosno da svaka obiteljska kuća ima svoj spremnik. Odluka ne predviđa nabavu kontejnera za višestambene zgrade koji se zaključavaju posebnim karticama, procjena je da sustav otpadomjera košta 100 milijuna kuna.

Splitski HNK nije dobio novog intendanta. Vijećnici većinom glasova nisu prihvatili jedinog kandidata redatelja Ivana Lea Lemu. Usprkos pozitivnom mišljenju Kazališnog vijeća, služba za društvene djelatnosti, prvi put u povijesti splitskog vijeća donijela je negativno mišljenje i to zato jer nije prihvatila njegov financijski plan. Marija Tudor jednoglasno je potvrđena za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka.