Split više neće biti vlasnik zemljišta na Marjanu

0
Foto: marjan-parksuma.hr

Na splitskom Marjanu, čini se , nikad mira. Najnoviji razvoj događaja “prijeti” da grad Split ostane bez vlasništva nad milijunima kvadrata zemljišta na opjevanom splitskom brdu.

Društvo “Marjan”, još dok su dva njihova člana bila u upravnom vijeću Ustanove koja upravlja park šumom Marjan, pozvalo je Državno odvjetništvo da utvrdi vlasništvo zemljišta pozivajući se na Zakon o šumama.

Prethodno su s tim upoznali grad Split, odnosno gradonačelnika, no nakon što je izostala reakcija, prijavu su proslijedili DORH-u, rekao nam je predsjednik Društva, Srđan Marinić:
Šuma i šumsko zemljište po Zakonu o šumama može  biti samo ili privatno ili državno, ne može biti  u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Svaki gospodarstvenik godišnje izdvaja 0,0265 posto iz prihoda na ime  opće korisnih funkcija šume i iz toga se financira održavanje cjelokupnog šumskog fonda u Hrvatskoj. Iz tog fonda u park šumu Marjan nije ušla niti jedna jedina kuna ikad.

Marinić tvrdi da je očito nekome to stanje odgovaralo, jer su tako štitili svoja prava i privilegije. Ključan je datum 16.listopada 1990.godine , a DORH već 6 mjeseci “češlja” česticu po česticu i sve ono što je tada bilo društveno postat će državno vlasništvo. Šumari će konačno početi gospodariti Marjanom, kaže Marinić:
Od 2005. pa do prije, nema još niti godinu dana, noga šumara nikad nije kročila na Marjan. To je apsurdno, šuma propada i nitko se ne brine o njoj. Ne bi škodilo da u park šumu Marjan uđe godišnje, ne znam, još milijuna kuna u biološku obnovu šume. Međutim u ovom trenutku se to finaciralo iz proračuna Grada. Mislim da nije nikakav problem, samo će to biti od koristi i za građane Splita i za park šumu.

Grad neće ostati bez nadležnosti, a park – šumom će i dalje upravljati Javna ustanova , dodao je Marinić, s kojim se u onom dijelu da je upravljanje neupitno slaže i ravnatelj Javne ustanove, Robert Koharević, ali ne vidi razloge za “tajming” prijave:
Zašto sada u ovom trenutku radit takve stvari? Marjan je oduvijek bio u vlasnosti grada Splita, odnosno u povijesti u vlasnosti komune. Marjan je bio općinska, a nikada državna šuma. Zakone treba provoditi, međutim sada stvarati situaciju i paniku koja nije primjerena trenutku ni vremenu, mislim da Društvo “Marjan” s ovim pokušava dokazat nešto, a ni oni sami nisu svjesni u što su se upustili.

Ovo sve zvuči kao moguća zbrka oko ovlasti na Marjanu, ravnatelj Koharević smatra kako su u pozadini nekavi obračuni:Mi sada imamo dobru suradnju s Hrvatskim šumama u odrađivanju određenih poslova, međutim treba pričekati da DORH odradi svoj posao i da se vidi način na koi će se u konačnici završiti cijela ova priča. Zaista nije primjereno to što Društvo “Marjan” radi, svodi se na nekakve obračune koji ne vode ničemu boljemu na Marjanu.

Gradu u prilog ne ide sudska praksa u sličnim primjerima iz Istre. Grad Split mora dati suglasnost na upis države u zemljišne knjige, u suprotnom slijedi tužba. Tražili smo komentar gradonačelnika, no zatražio je malo vremena da se upozna sa detaljima ove situacije.