Splitska Turističko – ugostiteljska škola dobila 76 milijuna kuna iz EU fondova

0
Foto: www.dalmacija.hr

Splitska Turističko – ugostiteljska škola dobila je , uz pomoć razvojne agencije Splitsko -dalmatinske županije RERA , 76 milijuna kuna  iz EU fondova kako bi postala Centar izvrsnosti/ kompetencija u turizmu za Dalmaciju.

S tim europskim sredstvima dogradit će se škola kako bi ,  Centar mogao imati radionicu s kabinetima i praktikumima za strukovne predmete, hotelske sadržaje, učenički internat, putničku agenciju, radionicu za djecu s teškoćama. Nabavit će se i potrebna  oprema kako bi imali  izvrsne uvjete za rad, nove kurikulume, podizanje kapaciteta nastavnika,  praktičnu nastavu…

U tom Centru splitske srednje škole izvodili bi se i razvijali novi kurikulumi, programi usavršavanja i osposobljavanja, a sami Centri bi bili odgovorni za kvalitetu obrazovanja, odnosno učeničke kompetencije na svom području.

U sjedištu Splitsko -dalmatinske županije predstavljeni su i drugi europski projekti koji su povezali srednje škole iz različitih krajeva Hrvatske, a u cilju razvoja gospodarstva. Župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je namjera da svaka škola sudjeluje bar u jednom takvom projektu.

Ukupno gotovo 3,3 milijuna kuna dobile su druge dvije splitske srednje škole. Škola za dizajn , grafiku i održivu gradnju nositelj je projekta “3D dizajn” kroz kojeg će ,uz školu partnera splitsku III.Gimnaziju,  izraditi kurikulum za novi izborni predmet:
Kupit ćemo opremu softversku , računalnu, 3 D skenere i 3 D printere za našu školu i za splitsku III. Gimnaziju tako da bi se učenici, u prvoj fazi njih 26 i pet nastavnika, mogli obučiti i raditi na tome. Zatim ćemo sve to verificirat i napravit virtualnu učionicu i taj program će biti dostupan svim zainteresiranim Gimnazijama da ga u 3. razredu izaberu za izborni predmet.
rekao je ravnatelj škole, Ivan Kovačević.

Ova škola kao partner sudjeluje i u projektu Gospodarske škole iz Varaždina, te škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda vrijednog 2,2 milijuna kuna.

Učenici varaždinske srednje škole napravit će  plan za plasman na tržište soka i drugih proizvoda od voća i povrća koje proizvode učenici srednje škole iz Slavonskog Broda, dok će učenici splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju osmisliti dizajn ambalaže za taj proizvod.