Splitski Promet neće u stečaj

0

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je zaključke o provedbi izvansudske nagodbe između Prometa i ljubljanskog A-Cosmosa kako bi se izbjeglo da ta slovenska tvrtka ovrhom pošalje Promet u stečaj.

Split kao većinski vlasnik Prometa i solidarni dužnik te tvrtke, kako je rečeno, odobrava isplatu oko 37,5 milijuna kuna duga slovenskoj tvrtki A-Cosmos s pripadajućom kamatom po planu obročne isplate od 2016. do 2018., a on zasniva založno pravo na vrijednost dijela imovine Prometa u iznosu od 40 milijuna kuna. Za takvu odluku od 28 nazočnih vijećnika glasovalo ih je 26, a dva su bila suzdržana.

Ovom odlukom grad Split otkupljuje dug Prometa i spriječavamo A-Cosmos da ovrhom blokira Promet koji bi u tom slučaju išao u stečaj, rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Slovenska tvrtka A -Cosmos sklopila je s Prometom 1990. ugovor o leasingu za devet autobusa koji je ta splitska tvrtka 1993. godine prestala plaćati, a njima se nastavila koristiti. Sudski spor počeo je 1999. godine, a na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda iz Zagreba od 23. prosinca 2015., kako je obrazloženo, splitski Promet slovenskom A-Cosmosu mora platiti dug oko 4,8 milijuna eura, to jest oko 37,5 milijuna kuna.

Podsjeća se kako su Promet kao dužnik i A-Cosmos kao vjerovnik 29. siječnja 2016. sklopili sporazum po kojem mirnim putem rješavaju međusobni odnos u vezi s isplatom oko 37,5 milijuna kuna duga.

Grad Split odobrava ugovor o preuzimanju duga između Grada Splita kao preuzimatelja duga, Prometa kao dužnika i Grada Splita i A-Cosmosa kao vjerovnika i pratećeg sporazuma između A-Cosmosa kao vjerovnika i Grada Splita kao dužnika o osiguranju plaćanja preuzetog duga, i to na pokretnoj i nepokretnoj imovini Grada Splita, navodi se u zaključcima Gradskog vijeća.

U zaključcima se navodi i da Grad Split odobrava sporazum o osnivanju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva (fiducija) zasnivanjem založnog prava na nekretninama, kao pratećeg dijela sporazuma kojim se uređuju međusobni odnosi između Prometa kao dužnika i Grada Splita kao preuzimatelja duga za isplatu duga prema tom sporazumu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izvijestio je vijećnike kako novčane tražbine prijenosom prava vlasništva (fiducija) zasnivanjem založnog prava na nekretnima iznose oko 40 milijuna kuna na dio zemljišne parcele Prometa. Dodao je kako se vrijednost Prometa procjenjuje na 100 milijuna kuna. (Hina)