Udobne i moderne cipele za planinarenje – zašto ih morate imati u svom ormaru?

0
Planinarenje je mnogima omiljena aktivnost, no osim dobre volje, potrebna je i kvalitetna namjenska obuća.

Iako većina ljudi misli tako, sportske tenisice nisu rezervirane isključivo za bavljenje sportom. Naprotiv, zahvaljujući različitim dizajnima, načinima kopčanja i mnogim drugim karakteristikama sportsku obuću možete nositi svakodnevno, gdje god krenuli. U grad, u šetnju prirodom, u kino ili u trgovinu.

PR

Na što obratiti pozornost kod odabira sportske obuće?
Odgovarajuća veličina

Jedna od najvažnijih stavki koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira sportske obuće je veličina. U tenisicama se trebate osjećati ugodno, što znači da vam u potpunosti moraju odgovarati i u dužini i u širini. U suprotnom, mogli biste nabiti žuljeve, a tu su i mnoge druge dugoročne ozljede.

Dugotrajnost i izdržljivost

Ako vam trebaju tenisice za bavljenje sportom, odaberite one koje su izrađene od kvalitetnih materijala kako vam se ne bi raspale nakon kratkog nošenja. Isto tako, iznimno je važno u obzir uzeti i vrstu aktivnosti.

Na tržištu postoji široka paleta sportskih tenisica, a najnovije modele potražite već danas na sportska obuća – Ecipele.hr.

Volite planinariti? Pogledajte sportsku obuću namijenjenu isključivo za te svrhe

Odabir kvalitetne planinarske obuće imperativ je za udobno i sigurno planinarenje. Glavna svrha cipela za planinarenje je zaštititi stopala od eventualnih posljedica hodanja po tvrdim, skliskim i neravnim terenima. Osim toga, one moraju podržavati stopalo prilikom kretanja te u svakom trenutku osiguravati stabilnost. Bilo bi idealno kad bi cipele bile lagane, tako da nemate dodatnu težinu „u nogama“. Za hodanje po iznimno grubim i neravnim površinama potplat planinarskih cipela treba biti nešto tvrđi.

Ne zaboravite na vodonepropusnost. Vodootporne cipele jedini su spas ako vas uhvati lagana kiša ili čak pljusak. Takve su, najčešće u potpunosti, izrađene od kože. Budući da je i gornjište skroz zatvoreno, to jest nemaju mrežasti dio, ovakvi modeli cipela nisu najbolji odabir za vruće ljetne dane, jer će vam se znojiti noge. Merrell Moab 2 Vent su, primjerice, idealne planinarske cipele za upravo za proljeće i ljeto. Lagane su, a kombinacija kože i mrežastog materijala osigurava protok zrak čime se sprječava znojenje. Opremljene su EVA, Merrell Air Cushion te Merrell Select FIT.ECO tehnologijama koje jamče udobnost na svakom koraku.

Kako se održavaju cipele za planinarenje?

Ove su cipele izrađene da traju, ali to ne znači da ih možete „baciti“ u podrum do sljedećeg planinarenja. Razne čestice prašine, prljavštine i pijeska uvlače se duboko u kožu i tkaninu što uzrokuje trošenje cipela. Kako se blato polako suši na cipelama, ujedno se iz njih izvlači vlaga. Samim time cipela se isušuje, postaje sklonija lomljenu i, ono što je važnije, gubi određena svojstva. Zato je nakon svakog korištenja potrebno dobro očistiti obuću.

Ostatke blata jednostavno uklonite pomoću stare četkice za zube. Zatim pomiješajte vodu i blagi deterdžent za pranje suđa, namočite krpu i nježno prebrišite cijelu cipelu. Ovisno o materijalu od kojeg su cipele izrađene, nabavite odgovarajući sprej za zaštitu i pošpricajte ih kako bi idući puta kad ih obučete ponovno bile kao nove.