Udruga Franak upozorava na zastrašivanje svojih članova

0

Posljednih dana u medijima se plasiraju nagađanja o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu. Udruga Franak upozorava da je to direktno miješanje u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno: ,,Mi želimo vjerovati da su hrvatske institucije još uvijek hrvatske i da brinu za interes svojih građana. Oštro osuđujemo ovakvo vršenje pritiska na Ustavni sud!”

Predstavnici iz Udruge Franak napominju kako banke imaju pravo podnijeti ustavnu tužbu i tražiti ispitivanje usklađenosti ovog zakona s Ustavom Republike Hrvatske, ali da, isto tako, Udruga Franak ima pravo tražiti ispitivanje ustavnosti. Dodaju kako je njihova tužba Ustavnom sudu još uvijek na čekanju pa predlažu da, prije nego se krene u ocjenu ustavnosti ovog zakona, Ustavni sud razmotri njihovu tužbu.

Mediji navode kako će tjedan dana nakon održavanja paralementarnih izbora Ustavni sud staviti zakon izvan snage te time zaustaviti tijek konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u euru. ,,Ovakva nagađanja su izrazito štetna za naše članove korisnike kredita, ali i društvo u cjelini. Jedini cilj tih nagađanja je stvoriti paniku i nesigurnost među ljudima koju su se već suočili s previše nepravde u svom životu”, upozorava Udruga Franak.

Dodaju kako je zaista neobično da se ovakvi navodi plasiraju upravo pred parlamentarne izbore s obzirom da je politika ovdje napravila svoje, odnosno Zakon je jednoglasno usvojen te ga je sada potrebno provesti. ,,Možda se odgovor krije u velikom broju članstva Udruge Franak koje je itekako velik dio glasačkog tijela u Hrvatskoj, ali je zaista nedopustivo da se itko koristi ovakvim manipulacijama i zastrašivanjima građana. Iskreno se nadamo da su informacije iz medija samo nagađanja te da će se konverzija provesti u skladu s usvojenim zakonom. Čvrsto vjerujemo da su saborski zastupnici jednoglasnu odluku prihvaćanja “Zakona o švicarcu” donijeli kao informiranu, a ne samo političku.”