Uklanjanje štekata na splitskim Firulama

0
Foto: Radio Dalmacija

Jutros je na splitskim Firulama trebalo početi rušenje štekata istoimenog kafića. Odluka je to inspektora splitske Lučka kapetanije, a koju je potvrdilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Njihovim rješenjem od 4. svibnja zabranjuje se trgovačkom društvu ‘Franko i Ivan’ d.o.o. obavljanje gospodasrke djelatnosti na pomorskom dobru, točnije terasi kafića na plaži Firule jer nema koncesijsko odobrenje.Žalba ne odgađa izvršenje. Protiv ovakve odluke prije nekoliko dana ispred splitske Banovine prosvjedovali su vlasnici kafića s nekoliko desetaka građana.

Vlasnici su sami započeli s uklanjanjem, a dolazi i bager. Odvjetnik investitora Antonijo Bolanča nam je rekao kako su podnijeli zahtjev Upravnom sudu u Splitu za okončanje izvršenja do pravomoćnog  okončanja sudskog postupka. ‘Ovo je presedan u postupanju Lučke kapetanije jer je do sada prema ovakvim tipovima objekata, koji su izgrađeni na pomorskom dobru, postupala građevinska inspekcija. Za ovaj dio pomorskog dobra postoji zaključak Ministarstva graditeljstva, odnosno njihove inspekcije, kojim je utvrđeno da nema na istome nezakonite gradnje te je zaključak datiran 2015.g. Od tada do danas na ovom predmetnom dijelu pomorskog dobra nije ništa mijenjano tako da je ovo postupanje Lučke kapetanije i cijelo izvršenje koje se jutros događa na štetu investitora i ljudi koji su platili naknadu za korištenje ovog dijela pomorskog dobra,’ kaže odvjetnik.

Vlasnica Mirjana Gudić, koja je počela sama uklanjati štekat, rekla je kako se oni ne slažu s ovim jer je objekt najljepši u gradu kao terasa ili štekat.’Zahvaljujući protuzakonitom djelovanju lučkog kapetana koji nije građevinski inspektor objekt se uklanja znači da građani Splita nemaju na Firulama gdje popiti kavu, ići u toalet niti se napiti vode kada se sezona zatvori i na tušu nema više vode’. I dalje poziva arhitektu Antu Kuzmanića, gradonačelnika, neka ministarstva i Lučku kapetaniju.