Vlada i sindikati javnih službi još bez dogovora

0
Foto: Bruno Konjevic / Cropix

Pregovarački timovi Vlade i sindikata zaposlenih u državnim i javnim službama ni danas se nisu usuglasili oko novog temeljnog kolektivnog ugovora.

Nisu se dogovorili ni o produljenju primjene postojećeg ugovora koji istječe 12. ožujka, niti o protokolu pregovaranja o novom ugovoru. Nastavak je u srijedu.

Postigli smo dogovor da ćemo dodatne argumente koji su iznijeti danas s druge strane. Tijekom vikenda i u prvim danima sljedećeg tjedna ćemo ih dodatno proučiti i analizirati, te iznijeti naš konačan stav po tom pitanju na našem sljedećem sastanku. Želim istaknuti da i jedna i druga strana imaju istu polaznu točku, a to je zadržavanje postojećih prava do ugovaranja novog temeljnog kolektivnog ugovora. U potpisivanju skraćenog temeljnog kolektivnog ugovora vidimo svojevrsni pravni vakuum koji nastupa jer je potrebno ponovno ući u utvrđivanje reprezentativnosti, koje je u razdoblju prije nas vrlo dugo trajalo, rekao je ministar rada Tomislav Ćorić.

Izmjene Pravilnika o radu koje je ponudila Vlada otvaraju mogućnosti za niz manipulacija. Mi tražimo potpisivanje ne skraćenog, nego istog temeljnog kolektivnog ugovora koji je vrijedio do sada, samo s kraćim razdobljem primjene. Mi procjenjujemo kako je optimalno tri mjeseca jer očekujemo, temeljem iskustva, da ćemo završiti pregovore u ta tri mjeseca i onda ćemo imati pravi kolektivni ugovor, rekao je čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić (na fotografiji).