Zašto bi Čačić trebao otići

0

Iako mu neke činjenice neosporno idu u prilog, postoje i razlozi zbog kojih Ante Čačić više ne bi trebao obnašati dužnost izbornika hrvatske nogometne reprezentacije.

Hrvatska je u dvoboju s Turskom, prvih 70 minuta dvoboja s Češkom, te u pojedinim razdobljima utakmice protiv Španjolske prikazala uistinu dopadljiv, lepršav i efikasan nogomet, čime je opravdano skrenula na sebe pozornost europske nogometne javnosti. Zajedništvo unutar reprezentacije preneseno je na teren, a preko terena i na veći dio Hrvatske i Hrvate u svijetu. Suze kapetana Darija Srne i životna priča njegovog, nažalost preminulog, oca dirnuli su i cijeli svijet. To su neosporne činjenice koje idu u prilog Anti Čačiću. Umjetnički dojam Čačićeve Hrvatske bio je uistinu sjajan. Ali nogomet, nažalost, nije umjetničko klizanje.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer je skupinu D nazivao izuzetno jakom. To je jedna od dvije skupine iz koje su samo dvije reprezentacije ušle u osminu finala. To je jedina skupina iz koje nijedna reprezentacija nije ušla u četvrtfinale i jedina skupina iz koje nijedna reprezentacija nije postigla gol u osmini finala.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer je najavio da će se Hrvatska dizati kako turnir bude odmicao, a to se nije dogodilo. Igra Hrvatske protiv Portugala bila je njeno najslabije izdanje na Euru. Prvo poluvrijeme izazvalo je brojne posprdne reakcije nogometnih zaljubljenika diljem Europe na račun onoga što su Hrvatska i Portugal pokazali u Lensu.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer je Hrvatska ispala od Portugala, objektivno slabijeg protivnika. Osim Cristiana Ronalda, te Pepea, Moutinha i eventualno Renata Sanchesa, teško bi neki portugalski igrač imao mjesto u postavi Hrvatske.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer je zakasnio sa zamjenama igrača, što ukazuje na lošu pripremu utakmice. Sam Čačić je nakon dvoboja sa Španjolskom rekao kako je želio dobiti širinu za eliminacijsku fazu natjecanja. Tu je širinu i dobio u Nikoli Kaliniću i Marku Pjaci (Rog, Jedvaj i Vrsaljko nisu se posebno iskazali). No vratio se jedanaestorici iz prve dvije utakmice bez da je ikog od njih zamijenio u razdoblju od 60-75. minute, kad treneri obično rade tzv. planske izmjene.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer bi za njega trebao vrijediti isti kriterij zbog kojeg je bez posla izbornika prije deset godina ostao Zlatko Kranjčar. Podsjetimo, Hrvatska nije prošla skupinu Svjetskog prvenstva zbog remija s Australijom. Vodstvo HNS-a bilo je spremno produljiti suradnju s Kranjčarem, no posla su ga koštale izjave kako se ne smatra krivim i kako ne bi ništa promijenio da se utakmica igra ponovno.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer je stupidnim nazvao novinarsko pitanje o taktici u dvoboju s Portugalom. Jer na upit o zakašnjelim izmjenama odgovara kako je pogriješio što je išta mijenjao.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer ne vidi ni grama svoje krivnje za rani povratak kući. Krivnju prebacuje na Ozrena Maršića i Večernji list, na Vlahu Orepića i Ranka Ostojića, na huligane i orjunaše. Neupućen netko mogao je pretpostaviti da je na predizbornom skupu neke političke stranke, a ne na konferenciji za novinare hrvatske nogometne reprezentacije.

Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer je s Ferrarijem kojeg je vozio izletio na prvoj okuci, dok su Chris Coleman s peglicom i dvojac Lagerbaeck-Hallgrimsson s fićom i dalje na cesti. Trebate izbornika koji ima dva milijuna eura godišnje i onda što god kaže da je jako pametan i da sve zna, kazao je Čačić novinarima u Deauvilleu prije povratka kući. Izbornik Walesa ima plaću sličnu Čačićevoj (navodno 240 tisuća eura), izbornik Islanda doduše skoro duplo veću (navodno 420 tisuća), ali ga nasljeđuje Heimir Hallgrimsson, koji u slobodno vrijeme radi u struci – popravlja zube. Čačić pak ima veću plaću od izbornika Slovačke koji je sa znatno slabijom reprezentacijom ostvario isti rezultat – eliminiran je u osmini finala.

Naposljetku, Ante Čačić više ne bi trebao biti izbornik jer to nikad nije trebao ni postati. Njegove reference nisu odgovarajuće (Zadar, Dubrava, Inker, Hrvatska U-21, Osijek, Slaven Belupo, Croatia Sesvete, Libija U-21, Kamen Ingrad, Lokomotiva, Dinamo, Radnik Sesvete i Maribor). Od strane medija sklonih vrhu HNS-a lažno protureni protukandidat Čačiću, Zoran Vulić, nije slabiji trener od Čačića. Dapače. A imao je dvije prednosti – reprezentativnu igračku karijeru i iskustvo rada u stožeru A reprezentacije (pomoćnik Ottu Bariću).