Završen 19. Splitski polumaraton

0
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Kenijac Samuel Kiplimo koji je 21 kilometar istrčao za 1 sat, 4 minute i 7 sekundi, pobjednik je 19. Splitskog polumaratona.

Slavio je pola minute ispred svojih zemljaka Joela Mwangija i Evansa Tanuija Kipngeticha. Najbolji Hrvat je Goran Grdenić na 7. mjestu. Slovenski predsjednik Borut Pahor je s vremenom 1 sat, 58 minuta i 14 sekundi zauzeo 809. mjesto. Šezdesetogodišnji Drago Paripović, još uvijek aktualni hrvatski rekorder u maratonu i polumaratonu, bio je 47.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Etiopljanka Buzuayehu Mohamed Ahmed s novim rekordom staze – 1 sat, 13 minuta i 19 sekundi. 8 sekundi je zaostala njena zemljakinja Genet Beyene, a pet i pol minuta Splićanka Nikolina Šustić, svjetska prvakinja na sto kilometara. Posljednja je kroz cilj prije podneva do kada je bilo vremensko ograničenje prošla Irma Zerdo iz Visokog koju je dočekala posebna nagrada.

Od 2500 prijavljenih, ciljem na Rivi prošlo je 1866 trkača kojima su pripale medalje u obliku Dioklecijanove palače.

Pobjednici utrke na 5 kilometara su Rijad Musić iz Sarajeva i Ivona Zemunik iz splitskog ASK-a. Njima je pripao Trofej Slobodne Dalmacije. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je zauzeo 108. mjesto u muškoj, a naše kolegice Darija Radan Jakovčević i Edita Perkov Ugrin 152. i 153. mjesto u ženskoj konkurenciji.