1300 osoba u Hrvatskoj zaraženo je virusom HIV-a!

0
Foto: Radio Dalmacija/Ilustracija

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a. 36 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je virusom HIV-a, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata! Svakih 8 sekundi zarazi se nova osoba!

Oko 1300 osoba zaraženo je u našoj zemlji. U posljednjih 10 godina prosječno se godišnje registrira 65 novih slučajeva zaraze HIV-om. Unatoč ovim brojkama, mi smo, srećom, i dalje zemlja s niskom stopom rizika od ove bolesti.

Među zaraženima i dalje dominiraju muškarci. „Najugroženija skupina, prema mom iskustvu, su mladi, odnosno osobe između 18 i 30 godina starosti. Oni stupaju u nezaštićene spolne odnose, često pod utjecajem alkohola i droga“ kazala je za Radio Dalmaciju Maja Erceg iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Zaraženi kažu da su građani drugoga reda. Kažu da nemaju ništa osim virusa.

HIV/AIDS se u Hrvatskoj registrira gotovo isključivo unutar grupa povećanog rizika (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, ovisnici koji intravenski ubrizgavaju opojne droge, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, osobe koje imaju veliki broj partnera i često ih mijenjaju, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om).

Testiranje je besplatno, anonimno i bezbolno, no ni to ne povećava odaziv. Interes se kod mladih javi samo kad se o tome počne intenzivno pričati, tj. u vrijeme važnih datuma poput Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Savjetovališta za HIV su u proteklih deset godina pružila više od 46.000 individualnih savjetovanja za gotovo 26.000 korisnika. U gradovima diljem zemlje otvoreni su centri za testiranje. Lokaciju u vašem gradu provjerite OVDJE!