Splićanke i Splićani prvi put marširaju za prava žena

0

Prvi put u Splitu aktivistice i aktivisti povodom Međunarodnog dana žena organiziraju “Noćni marš ZA prava žena”.

Počinje večeras u 18 sati ispred stare Gradske vijećnice. Mirjana Kučer iz udruge “Domine”:
Tu će i završiti otprilike oko 19 sati. Tom akcijom želimo poručiti dvije stvari: ženska borba traje i ona je i lokalna i globalna priča. Povorkom  kroz Marulićevu ulicu, preko Voćnog trga, rive, Marmontove, Morpurgove poljane, Zadarske  i ponovo na Pjacu sjetiti ženskog pokreta nekad u Splitu. Poslat ćemo svoje zahtjeve za promjenom na onim područjima zaštite ženskih prava gdje smatramo da su najugroženija.

Čini se da se i danas žene moraju, baš poput žena koje su se prije 99 godina u Splitu organizirale i javno nastupile u obrani svojih prava, ukazati na svoj nezavidan položaj :
Pozivam sugrađanke i sugrađane da dođu ,da podrže prava žena  i  ponesu sa sobom zviždaljke , šuškalice, što god hoće. Da budemo glasne i pokažemo da nas ima i potvrdimo poruku :” Računajte na otpor”.

Nezaposlenost i siromaštvo, ekonomska nejednakost, politička podzastupljenost, fizičko i seksualno nasilje, ubojstva , diskriminacija , prijetnje ukidanja reproduktivnih prava, sve veći broj i žena beskućnica…zbog svega toga splitske aktivistice i aktivisti pozivaju na Noćni marš .