Split: Otvaranje jaslica u kapeli sv. Arnira

0
Foto: pixabay.com

U srijedu, 13. prosinca s početkom u 19 sati bit će otkrivene jaslice, u kapelici sv. Arnira u ulica kralja Tomislava (pored Galerije umjetnina).

Na inicijativu Grada Splita i splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nakon više godina u Splitu će se postaviti jaslice u javnom prostoru. Nalazit će se u kapeli Sv. Arnira, najznačajnijem gotičko-renesansnom arhitektonskom spomeniku u Splitu. Galerija umjetnina, na čelu s ravnateljem Brankom Franceschijem, angažirala je kipara akademika Kažimira Hrastu da osmisli i izradi koncept.

Glavni motiv i inspiracija mi je bio jedan reljef koji se nalazi na vratnicama splitske katedrale, remek-djelu Andrije Buvine. Na monumentalnim, drvenim vratnicama jedna od slika prikazuje rođenje Kristovo s tim da sam ja to napravio i prikazao radeći skulpturu od aluminijskog lima, izradivši jedan prostorni kolaž visine i širine metar i pol, rekao je Hraste.

Zahvaljujući ovoj hvale vrijednoj inicijativi, u javnom prostoru će se afirmirati same jaslice ali i prostor kapelice sv. Arnira. Jaslice će biti postavljene u blizini staklenog dijela kapelice te kvalitetno osvjetljene na način da će metal uz pomoć svjetla dobiti i čaroban, srebrni sjaj.