„MLJEKARA LIVNO“ Dom livanjskog sira!

0

Kratka priča iz povijesti može dati odgovor zašto je Mljekara Livno jedini nasljednik i čuvar tradicije organizirane proizvodnje Livanjskog sira!


Krajem 19. stoljeća u Livno dolazi francuski agronom Cyprian Jaillet iz Lorene čijim je radom, poznavanjem švicarske mljekarske tradicije nastao balkanski ementaler, švicarski sir (formaggio svizzero) koji nakon Prvog svjetskog rata postade poznat kao “livanjski sir”. Njegov precizan recept u organiziranoj proizvodnji prva je nastavila primjenjivati Mljekara Livno koja je standardizirala proizvod i na taj način stvorila brend Livanjskog sira.

Livanjski sir je punomasni tvrdi sir visoke kvalitete i posebnog svojstva teksture, s karakterističnim mirisom i okusom. Posebnost livanjskog sira je zrenje na tradicionalan način na drvenim daskama Prirodno formirana kora daje pečat izgledu sira i čini ga drugačijim od ostalih. Osobine i jedinstvenost ovog sira proističu iz posebnih karakteristika mlijeka od kojeg se on proizvodi. Zemljopisno područje proizvodnje mlijeka i prerade u Livanjski sir je po mnogo čemu posebno i jedinstveno.

PR

Znamo da je Livanjski sir Mljekare Livno naš najpoznatiji proizvod, ali nikako ne možemo izostaviti i druge vrste sireve koji također uspijevaju zadovoljiti istančana nepca naših kupaca ili onih koji će to tek postati. Među njima su: Livanjski dimljeni sir, Livanjski sir s mješavinom papra, Livanjski ekstra zreli sir, Livanjski sir Cincar, Trapist, Kozji sir, Gouda, Edamec, Svježi sir i Mladi sir.

Kvaliteti našeg sira svjedoče i brojna internacionalna i domaća priznanja koja smo osvojili proteklih pola stoljeća , izdvojili bih dva najnovija, „Superior Taste Award“ koju nam je dodijelio međunarodni institut za kvalitetu i okus (ITQI) iz Bruxellesa i World Cheese Awards u Oviedo-u Španjolska gdje smo dobili vrlo visoke ocijene i time se svrstali bok uz bok sa svjetski najpoznatijim proizvođačima sireva.

Svako priznanje nam je ujedno pokretač i poticaj za još veći trud u našoj proizvodnji!