Najmasovnija splitska sportska manifestacija SPLIT MARATON ovog vikenda doživljava svoje 21. izdanje sa sudionicima iz 45 zemalja

0

Danas je u hotelu Radisson Blu Resort & Spa Split održana konferencija za medije manifestacije 21. SPLIT MARATON.
U organizaciji Maraton kluba Marjan, najvećeg maraton kluba u Dalmaciji i i jednog od najvećih u Hrvatskoj, 25. i 26. rujna 2021. Split će usprkos pandemiji ponovno biti jedna od vodećih europskih trkačkih destinacija istaknuto je na današnjoj press konferenciji na kojoj su, uz predsjednika Organizacijskog odbora Kristijana Sindika prisustvovali: Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ivica Puljak, gradonačelnik grada Splita, Dalibor Ninčević, gradonačelnik grada Solina, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te Igor Boraska, hrvatski veslač olimpijac.
Utrke manifestacije 21. SPLIT MARATON obuhvaćaju:

– „Trofej Slobodne Dalmacije“ – utrka na 5km (25.09.)
– proglašenje pobjednika (25.09.)
– utrke maratona, štafetnog maratona i polumaratona (26.09.)
– proglašenje pobjednika (26.09.)

Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora 21. SPLIT MARATON na konferenciji je sa zadovoljstvom ustvrdio kako je sve spremno za početak 21. Split maratona, koji se po prvi puta organizira u ranu jesen.

Zbog pandemije COVID 19 odlučili smo SPLIT MARATON prebaciti s veljače na rujan i time smo jedan od rijetkih maratona u svijetu koji se usprkos pandemiji, održao u kontinuitetu (i 2020. i 2021.) istaknuo je Sindik.

Unatoč svemu, ovogodišnja manifestacija je rekordna po broju zastupljenih država, njih 45 (Irska, USA, Finska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Švedska, Kina…). Ukupan broj natjecatelja je naravno manji nego 2020., ali smo obzirom na situaciju više nego zadovoljni. Na polumaratonu su 632 natjecatelja, maratonu 315, štafetnom maratonu 63, te njih 200 na utrci od 5 kilometara „Trofej Slobodne Dalmacije” koja je na programu dan ranije, u subotu, 25.09.2021 – najavio je predsjednik Organizacijskog odbora Split maratona.

Sindik se posebno osvrnuo na samu trasu maratona, koja kao i prošle godine, obuhvaća istočnu obalu Splita, od Bačvica sve do Žnjana i Duilova, te završni kilometar oko Dioklecijanove palače. Zbog trajanja turističke sezone za osiguranje staze nužan je dodatan angažman zaštitarskih službi i volontera:

Obzirom da je još uvijek vrijeme turističke sezone i kupanja, ovim putem molim sve sugrađane trkače i ne trkače za razumijevanje jer trasa maratona prolazi kroz gradsku Luku i plaže. Posebno bi se zahvalio svim gradskim službama: Čistoći, Vodovodu i kanalizaciji, Lučkoj upravi, Prometu, Parkovima i nasadima, Split parkingu, Splitskoj obali, Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo grada Splita i Solina, Javnoj ustanovi športski objekti, Park šumi Marjan, te koncesionarima plaža Bačvice, Cestar Split, Point Split i Pling Solin. Također zahvaljujem DVD Vranjic, JVP Split i HGSS Split koji su nam pomogli u organizaciji i realizaciji 21. SPLIT MARATONA – na kraju je istaknuo Sindik.

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je kako je 21.SPLIT MARATON u samom vrhu manifestacija od značaja za SD županiju:

Raduje me što su Split i naša županija i ove godine domaćini brojnim sportašima, sudionicima Split maratona. Značaj ovoga događaja reflektira se ne samo u sportskom, nego i u turističkom i kulturnom smislu i to za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. Često se volimo pohvaliti da smo najsportskija županija u Hrvatskoj. To su dokazale i nedavno održane olimpijske i paraolimpijske igre na kojima su naša Županija i Grad osvojili više medalja nego cijela Indija. Stoga želim svim sudionicima da osjete sportski duh našega grada i županije i da u svijet ponesu najljepše sportske pozdrave.

Program i mape utrka i cilja pronađite na sljedećim linkovima:

STM21_PROGRAM_297x210_PRINT

STM21_KARTA_SD5KM_210X297_PRINT

STM21_KARTA_42_210X297_PRINT

STM_2021_KARTA_CILJA_PRINT

STM21_KARTA_21_210X297_PRINT