Obavezna zimska oprema na cestama!

0
Foto: Pixabay

Od sutra, 15. studenog 2016., obavezna je zimska oprema na cestama! I to na zimskim dijelovima prometnica.

Ako ne znate koje su to, pogledajte ovdje:

Karta zimskih dionica javnih cesta u Republici Hrvatskoj na kojima je obvezna uporaba zimske opreme u razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godineObveza će trajati sljedećih pet mjeseci, a koje su obveze za vaše auto ili motor otkrio nam je glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan: U narednim mjesecima svi su obvezni imati zimsku opremu. Četiri zimske gume ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4mm i lancima za snijeg pripremljenim za postavljanje na pogonske kotače.

Previđena kazna za one koji se ne budu pridržavali zakona je 700 kuna što je svakako zanemarivo u odnosu na to kolika materijalna šteta ili druge teže posljedice mogu nastupiti prilikom rizične vožnje.

S obzirom da su gume jedan od najvažnijih dijelova vozila, a posreduju između automobila i ceste njihova uloga je ključna kada je u pitanju sigurnost prometovanja. Ljetne gume, koje nisu prilagođene zimskim uvjetima, imaju mekšu smjesu. U hladnim uvjetima, kada je temperatura ispod 4 stupnja celzija, one su dosta tvrđe nego zimske gume. Samim time povećava se opasnost od proklizavanja u bilo kojim uvjetima. Znači i kod obične vožnje, u zavojima, kod naglog startanja ili kočenja povećava se rizik od prometnih nesreća, kaže Elis Žodan.

Zamolili smo gospodina Elisa da nam pojasni razliku kod proklizavanja ljetnih i zimskih guma: Kod temperature od -10 stupnjeva celzija automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60km na sat zaustavit će se nakon 55 metara dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

To je čak 11 metara razlike koji mogu spasiti nečiji život!

Zapamtite, od sutra je obvezna zimska oprema na vašim vozilima, bez obzira na trenutne temperature i vrijeme, studeni je, lako se to okrene.

Mislite na sebe i druge u prometu!