Stanić: Nema koncesije autoceste ili prodaje dionica bez referenduma

0
Foto: www.yuoutube.com

Premijer Tihomir Orešković se na konferenciji pod nazivom “Proračunski zaokret” dotaknuo i pitanja ogromnog zaduženja cestarskih kompanija.

Koncesija nije opcija, za smanjenje duga , istaknuo je, ali zato jest korištenje drugog mirovinskog stupa i inicijalna javna ponuda dionica građanima.

To nam je prokomentirao predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata , Mijat Stanić, koji je bio pokretač referenduma kada se autoceste htjelo dati u koncesiju i monetizirati dug.

Ove najave sliče mu na neke projekte iz “Plana 21” bivše Vlade, rekao nam je:
Ono što Kukuriku koalicija nije uspijela realizirati, očito on ima namjeru sam provest. I koncesija i prodaja dionica tzv. IPO  su nedopušteni bez provođenja referenduma, jer se Vlada .kad je odustala od koncesije po odluci Ustavnog suda, obavezala da ih neće davati u koncesiju ili sklapati bilo kakav sličan pravni posao bez suglasnosti građana putem referenduma. IPO ponuda je prenošenje upravljanja slično kao i koncesija i ta dva modela nisu moguća.

No zato je ideja ulaganja mirovinskih fondova, fonda branitelja ili građana u obveznice dobra, tvrdi Stanić, ukoliko će se ići u tom smjeru :
To bi bilo najbolje dijelom ponuditi obveznice da mogu zaraditi građani i mirovinski fondovi, a dijelom refinancirati dug i svakako restrurkturirat kompletan cestarski sektor da bi se izbjegli nepotrebni troškovi. Svakako i vratiti ,do povećanja prihoda HAC-a, onih 40 lipa iz goriva , jer smo na taj način već izgubili dvije milijarde i 700 milijuna kuna. Da se to nije dogodilo, za toliko bi bio manji kreditni dug.

Sindikatima je neprihvatljiva prodaja dionica upravljačke tvrtke građanima, jer bi to, rekao nam je Stanić, moglo završiti slično kao i sa INA-om:
Vi prodate dionice građanima, mirovinskim fondovima i ne znam kome sve one, a oni  to prodaju nekom drugom i on postane većinski vlasnik. Dobije upravljačka prava i odlučuje, a nama ne treba druga INA, imamo loša iskustva s tim. Infrastruktura mora ostati u rukama Hrvatske.

U zadnje vrijeme često se spominjalo korištenje sredstava II mirovinskog stupa u različite svrhe, Stanić smatra da je to opasna ideja:
Tako olako uzet te novce je nedopustivo.Građani su to uplaćujući u taj stup to uštedjeli, a mirovinski fonda ima pravo eventualno kupovati obveznice. Ne znam kako bi to pravno “zatvorili”, mislim da je to jedna opasna igra u koju se ne bi smjeli uvlačiti.