U Hrvatskoj nema Zika virusa, iako ga prenose tigrasti komarci

0
Foto: www.parenting.com

Prva trudna žena u Europi zaražena Zika virusom je Španjolka koja je putovala u Kolumbiju, objavile su Zdravstvene vlasti u Španjolskoj.

U Hrvatskoj nema Zika virusa, iako ga prenose i tigrasti komarci koji su se ovdje udomaćili, rekla nam je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Goranka Petrović:
Procijenjeni rizik za unos i širenje Zika virus  je stvarno vrlo nizak, naročito u svijetlu  činjenice da ga prenosi tigrasti komarac , koji trenutno nije aktivan, jer je još prehladno za njegovo razmnožavanje.

Savjetuje građane koji su putovali u područja u kojima je zabilježen virus:
Svi ljudi koji se vrate iz rizičnih područja, a unutar tri tjedna po povratku razviju neke simptome koji su slični simptomima Zika virusne infekcije, preko kojih se ubodom naši komarci mogu zaraziti, svakako se moraju javiti svom liječniku i napomenuti da su bili u tom području. Rutinski da se javljaju, a zdravi su, nema potrebe.

Također bi se i trudnice , koje su putovale u tropske krajeve, trebale se javiti svom ginekologu :
Ako su bile već trudne dok su bile na putu, onda po povratku tu informaciju moraju napomenuti ginekologu koji prati njihovu trudnoću, čisto da on zna kao po potrebi modificirati te prenatalne preglede.

U Dalmaciji nema razloga za zabrinutost, “domaći” komarci vrste Culex ne prenose Zika virus.No prenose ih azijski tigrasti komarci, pa bi se situacija mogla promijeniti s dolaskom toplijeg vremena, rekao nam je direktor splitske tvrtke Cian, Petar Boić:
Oni preživljavaju u obliku jajašaca i kad se temperatura vode digne onda se proces razvoja komaraca nastavlja. Znači ovog časa nemamo nekih posebnih opasnosti i stanovništvo može biti mirno.

Ipak na području Splita nije predviđeno  više “zaprašivanja” , a kad se digne temperatura stajaće vode iznad 14,15 stupnjeva Celzijeva, djelatnici tvrtke obići će lokacije na kojima su zabilježene pojave komaraca i donijeti odluku o početku tih akcija:
Provodimo jednu larvicidnu akciju dok se još nisu ispilili iz larve i tri adulticidne akcije kad ubijamo komarce koji lete. Ništa  drugo posebno nismo predvidili više nego što je bilo  prošle godine. Ukoliko se situacija promijeni da je veća populacija komaraca, sastat ćemo se s predstavnicima grada Splita  i povećat broj larvicidnih akcija. Za sada, čini mi se, držimo komarce pod kontrolom.

Građani  mogu nazvati besplatni telefon 0800 300 100 i prijaviti gdje su primjetili tigraste komarce.

Mogu napraviti i više, u svom okruženju ukloniti sve što komarcima može poslužiti kao rezervoar vode za njihova legla: odbačene posude koje zadržavaju kišnicu, nepoklopljene posude s vodom za zalijevanje u vrtovima, automobilske gume na otvorenome, vaze na grobljima, odbačen otpad , plitice za cvijeće, nepokrivene barke, očistiti začepljenje krovne slivnike i bazene…