Nastavljena sjednica splitskog Gradskog vijeća

0
Foto: split.hr

Nakon prošlotjednog gubitka kvoruma, danas je nastavljena 29. sjednica splitskog Gradskog vijeća. Sjednica je prekinuta nakon što su vijećnici iz redova oporbe napustili vijećnicu i to na točki dnevnog reda koja se odnosi na postavljanje kioska i naprava u Splitu.

Oštra rasprava po pitanju iste točke dnevnog reda nastavila se i danas, i to povodom novog prijedloga, donekle izmijenjenog u odnosu na prošlotjedni kojeg je vijećnicima predstavio pročelnik za komunalu, Pave Zaninović: Ići nešto kočiti ljude na ovaj ili onaj način, ne znam koliko se to isplati. Složit ću se, nekome je to estetski bolje, nekome gore. U dogovoru s gospodinom gradonačelnikom, ako se slažete s 28 možemo to smanjiti na 22. Znači da ih se smanji za šest i da se lokacija Matejuška izbaci iz popisa lokacija na kojima se mogu održavati sajmovi i manifestacije.

Reagirao je vijećnik HDZ–a, Petar Škorić, kojem nije jasno zašto se za mišljenje ne pita konzervatore, koji su u više navrata izrazili negodovanje prema planovima koji se odnose na postavljanje kioska, kućica, štandova i ostalih naprava na javnim površinama: Mi smo i reagirali protiv anarhije, protiv stihije koja vlada u ovom gradu i mislim da je ovo jedan od primjera kada treba kazati dosta ovakvom načinu vođenja grada. Tražimo da se skine ova točka s dnevnog reda, u suprotnom, učinit ćemo sve da ona ne prođe.

Gradonačelnik Ivo Baldasar naglasio je kako usvajanje dnevne točke reda može utjecati na održavanje ovogodišnjeg sajma Advent u Splitu: Mi ne želimo postaviti kućice po cijelom gradu nego da imamo manifestaciju koja je priznata gotovo svugdje. Ako ćemo iskreno govoriti priznata je i u Zagrebu i Ljubljani, proširili smo se na Englesku. Dogodine ćemo pokušati, zavisno o sredstvima, ići prema Münchenu ili čak i prema Beču, da napravimo taj Advent u Splitu na način da možemo slobodno reći da imamo sezonu koja traje 11 mjeseci, to je cilj!

U raspravu se ponovno uključio vijećnik HDZ–a, Petar Škorić, koji je naglasio kako je prijedlog za usvajanje ništa drugo nego preslik želja privatnih poduzetnika, a nikako strategija Grada. Tu niti ima planiranja niti ima upravljanja javnim dobrom: Čiji je to prijedlog i tko ga je predložio? Je’l on nastao kao proizvod i rezultat rada stručnih službi ili je nastao kao rezultat pojedinačnih zahtjeva i privatnih inicijativa.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je odgovorio: Svaka ta kućica, kiosk na tim lokacijama, koja loše izgleda, slažem se, a to je nečiji život prema tome treba biti oprezan. U gradu isto postoji struka koja je dala mišljenje o ovome. I struka se slaže s ovim u svrhu sajmova i manifestacija. Točka!

Vijećnici HDZ–a zatražili su 10 minuta pauze prije izglasavanje točke dnevnog reda. Točka dnevnog reda je usvojena sa 16 glasova za i dva protiv. U vijećnici je u trenutku glasanja bilo 18 vijećnika što je, utvrdio je predsjednik GV–a, Boris Ćurković, dovoljno za nastavak sjednice.

Nakon glasanja gradonačelnik Splita je kratko komentirao izlazak HDZ–a iz vijećnice: Hvala vama što se zadržali kvorum jer opet je bila namjera rušenje kvoruma. To je za mene destrukcija, normalno je glasat, bit protiv, iznijeti svoje mišljenje kao što se vi napravili ali ovo što oni rade je potpuna destrukcija. Zaista ne znam na koji način ovo više objasniti. Mislim, možete bit protiv ali ne možete to stalno blokirati na ovaj način. Ja se s tim zaista moram apsolutno ne složiti!

Na kraju izlaganja gradonačelnika Baldasara, postupke vijećnika HDZ–a komentirao je i predsjednik GV–a, Boris Ćurković: Gospodine gradonačelniče, predizborna kampanja je u tijeku, očito ste to zaboravili!